Przewodnik Michelin nagradza Tokio
Tokio stało się światową stolicą trzygwiazdkowych restauracji, według
przewodnika Michelin na rok 2010, dystansując Paryż.
Tokio stało się światową stolicą trzygwiazdkowych restauracji, według przewodnika Michelin na rok 2010, dystansując Paryż - poinformował dyrektor firmy wydającej najsłynniejszy na świecie przewodnik dla smakoszy Jean-Luc Naret. Najwyższą notę przyznano w nim 11 tokijskim restauracją. Paryż ma ich 10.
Japońska metropolia jest również miastem, które ma największą sumę gwiazdek - 261, przyznanych 197 restauracjom. To o 34 gwiazdki więcej niż w roku ubiegłym. Spośród 160 tys. restauracji znajdujących się w Tokio 67 proc. adresów wybranych przez recenzentów Michelin to miejsca specjalizujące się w kuchni japońskiej.
Przewodnik w Japonii ukaże się 20 listopada w języku japońskim i angielskim. W Europie będzie dostępny na początku kwietnia. Obejmuje 15 dzielnic japońskiej stolicy i po raz pierwszy zawiera opisy izakaya (małe lokale gastronomiczne), restauracji z kushiage i yakitori (szaszłykarnie) oraz serwujących kuchnię wegetariańską shojin ryori.
Krajem z najlepszymi restauracjami na świecie wciąż pozostaje jednak Francja z 25 restauracjami trzygwiazdkowymi. W Japonii takich restauracji jest 18.