GotowaniePrzepisyRabarbar pod bezową pierzynką

Rabarbar pod bezową pierzynką

Jest prawdziwą witaminową bombą i bogatym źródłem błonnika, ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii (9 kcal w 100 g). Zawiera przeciwutleniacze i substancje łagodzące skutki stresu. Podobno działa odkwaszająco na organizm. Rabarbar, bo o nim mowa, to wymarzony składnik wypieków na pożegnanie lata. Na przykład aromatycznego, słodko-kwaśnego placka z bezą.

Rabarbar pod bezową pierzynką
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

23.09.2016 | aktual.: 26.10.2016 14:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki
4-5 łodyg rabarbaru,
2 łyżki cukru,
30 dkg mąki,
20 dkg masła,
10 dkg cukru pudru,
sól.
Na bezę:
3 białka,
6 łyżek cukru.

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać. Palcami zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę do tarty wyłożyć ciastem i podpiec w piekarniku - 10 minut w temperaturze 200 C.
Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na dwucentymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem i ułożyć na podpieczonym placku.
Ubić białka, stopniowo dodając cukier. Gdy powstanie sztywna piana, rozłożyć ją łyżką na placku z rabarbarem. Całość wstawić do piekarnika, piec w 180 C do czasu aż beza stanie się złocista.
Najlepiej smakuje na ciepło.

Komentarze (0)