GotowaniePrzepisyRabarbarowo-truskawkowy jogurt

Rabarbarowo-truskawkowy jogurt

Połączenie rabarbaru i truskawek przywołuje wakacyjne wspomnienia z dzieciństwa. W tym lekkim deserze, w towarzystwie czekoladowo-orzechowego musli i jogurtu poznacie te owoce z nieco innej kulinarnej strony.

Rabarbarowo-truskawkowy jogurt
Źródło zdjęć: © Lindt

18.03.2015 | aktual.: 18.03.2015 15:10

Rabarbarowo-truskawkowy jogurt z chrupkim czekoladowo-orzechowym musli, podawany w szklance

Składniki na około 6-8 porcji:

• 100 g świeżego rabarbaru
• 150 g truskawek
• 75 g cukru pudru
• 2 płatki żelatyny
• 250 g jogurtu śmietankowego
• 50 g cukru
• 150 g mieszanki orzechów, np. migdały, orzechy nerkowca, włoskie lub laskowe
• 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
• 75 g płatków kukurydzianych

Sposób przyrządzania:

  1. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, umyć truskawki. Rabarbar i truskawki razem z cukrem pudrem gotować w rondelku przez 5 minut na wolnym ogniu. Następnie utrzeć ręcznym blenderem na mus. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 5 minut, odcisnąć i rozpuścić w ciepłym musie. Zmieszać mus z jogurtem. Ustawić szklanki na kartonie po jajkach w taki sposób, aby stały ukośnie. Napełnić do połowy mieszaniną jogurtową i wstawić na 2 godz. do lodówki.
  1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 1800C. Posiekać grubo orzechy, zagotować cukier z 50 ml wody i wymieszać z orzechami. Przełożyć całość na wyłożoną papierem blachę i karmelizować w piekarniku przez mniej więcej 8-10 minut na złoty kolor. Od czasu do czasu obrócić mieszaninę łyżką.
  1. Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w misce w kąpieli wodnej. Dodać płatki kukurydziane, wymieszać, następnie przełożyć masę na wyłożoną papierem blachę i pozostawić do zastygnięcia. Po zastygnięciu pokruszyć na dość grube kawałki.
  1. Wyjąć szklanki z lodówki i ustawić prosto. Wymieszać skarmelizowane orzechy z masą z czekolady i płatków kukurydzianych i nałożyć do szklanek.
Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Zobacz także
Komentarze (0)