GotowaniePrzepisyRisotto z białych trufli

Risotto z białych trufli

Risotto z białych trufli
30.08.2005 14:08, aktualizacja: 20.02.2006 15:32

Dodaj krem truflowy, ser mascarpone oraz sok cytrynowy – aż potrawa stanie się kremowa.

Składniki:
- 250g ryżu do risotto Arborio
- 20 g masła
- 40 g cebuli, drobno posiekanej
- 0,5 ząbka czosnku – bardzo drobno posiekanego
- 1 listek laurowy świeże liście tymianku
- 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
- 0,5 kieliszka białego wina
- 250 g wrzącej wody
- 250 g wrzącego wywaru z grzybów
- 5 g białych trufli posiekanych w plasterki
- 10 g kremu z trufli
- 25 g sera mascarpone
- odrobina soku cytrynowego

Delikatnie podgrzej masło i czosnek w oliwie na małym ogniu. Dodaj ryż, listek laurowy oraz tymianek i gotuj na średnim ogniu przez 2 minuty.
Dodaj sól i pieprz do smaku.
Dolej białego wina i poczekaj aż alkohol wyparuje.
Dodaj łyżkę wazową wody i mieszaj aż woda zostanie wchłonięta przez ryż.
Mieszając ryż dodawaj stopniowo wywar z grzybów – po trochu, tak, aby został wchłonięty przez ryż.
Według uznania dodaj przyprawy.
Kiedy ryż stanie się al dente – zdejmij naczynie z ognia i ciągle, mieszając dodaj krem truflowy, ser mascarpone oraz sok cytrynowy – aż potrawa stanie się kremowa.

Przepis pochodzi ze "Zbioru 100 przepisów na prawdziwe włoskie risotto Guida Gallo", wydanego przez Riso Gallo

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także