Różne rodzaje makaronu

Żeby potrawa smakowała tak, jak we włoskiej restauracji, musisz odpowiednio ugotować makaron i dopasować rodzaj sosu.

Obraz

Spaghetti
Długie, cienkie makarony, czasami barwione bazylią lub papryką. Podaje się je z sosami, np. pomidorowym, mięsnym. Gotuje się 6–8 minut.

Muszelki
Różnej wielkości, rowkowane lub gładkie. Drobne podaje się z sosami lub dodaje do zup, duże można nadziewać i podawać na przystawkę. Małe gotuj 7 minut, duże 10 minut.

Cannelloni
Rurki o średnicy 2–3 cm i długości ok. 10 cm. Po podgotowaniu 2–4 minuty nadziewa się je farszem mięsnym lub warzywnym, zalewa beszamelem i zapieka ok. 25 minut.

Pióra
Bardziej znane pod włoską nazwą penne. To średniej grubości rurki, skośnie ścięte na końcach. Doskonałe z gęstymi sosami, a także do zapiekanek. Gotuje się ok. 8 minut.

Lasagne
To płaty ciasta różnej wielkości. Podgotowane 2–4 minuty układa się warstwami w żaroodpornym naczyniu, przekładając farszem mięsnym lub warzywnym. Całość zalewa się sosem, posypuje serem i zapieka ok. 20 min.

Gniazdka
To długie tasiemki pozwijane w gniazdka. Można podawać np. z sosem śmietanowym, grzybowym. Podgotowane przez parę minut można posypać parmezanem i zapiekać 15 minut.

Świderki
Niezbyt grube, można je podawać z sosem pomidorowym lub mięsnym, dodawać do zup, sałatek. Gotuje się 8 minut.

Kokardki
Bardzo dekoracyjne. Można je dodawać do sałatek, np. z tuńczykiem, podawać z gęstymi sosami. Gotuje się 8–10 minut.

Ryżowy
Cienkie nitki lub płaskie tasiemki w pasmach albo zwinięte w kłębek. Gotuje się tylko 1–3 minuty. Doskonały do zup, z sosami, na słodko.

Sojowy
Popularny w kuchni chińskiej, zwykle ma postać cienkich nitek. Gotowany 1–2 minuty, można podać z sosem warzywnym czy mięsnym. Można go też usmażyć z warzywami bez wcześniejszego gotowania.

Jak gotować
- Makaron gotuj w dużej ilości wody (5 l wody na 1 kg makaronu).
- Wodę posól (pół łyżeczki soli na 1 l wody). Sól nie tylko doda smaku, ale sprawi, że sos nie będzie spływał z makaronu.
- Wrzucony na wrzątek makaron zamieszaj i przykryj. Gdy woda zawrze, zdejmij pokrywkę i gotuj bez przykrycia.
- Wrzuć naraz cały makaron przewidziany do gotowania. Wtedy ugotuje się równomiernie.

Sama przygotuj sos
- Pomidorowy. Pomidory świeże lub z puszki podduś z czosnkiem i bazylią. Przypraw do smaku.
- Bolognese. Mielone mięso przesmaż na oleju, podlej odrobiną mleka i wina. Dodaj pomidory, przesmaż, przypraw do smaku.
- Carbonara. Usmaż na chrupko bekon, przesmaż z czosnkiem, zapraw jajkiem i śmietanką, wymieszaj z parmezanem.

Renata Rowicka

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik