Rurki z kremem i czekoladą
To jeden z deserów-klasyków. Delikatne ciasto i rozpływający się w ustach krem, a także dodatek czekolady sprawiają, że rurki to prawdziwa słodka uczta dla kubków smakowych.
28.09.2016 | aktual.: 26.10.2016 13:57
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na rurki:
- 450 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 200 g gęstej śmietany (może być np. 18 proc.)
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 120 g śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g drobno posiekanej czekolady
- 50 g roztopionej czekolady z łyżką śmietanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Zaczynamy od rurek. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy bardzo cieniutko (podsypując mąką) na grubość ok. 1-1,5 mm. Kroimy w długie paski. Nawijamy na wcześniej nasmarowane masłem foremki od góry (węższa część) do dołu. Pieczemy przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rurki powinny być jasnobrązowe. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zdejmujemy z foremek.
Czas na krem. Mascarpone delikatnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo do mascarpone i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masą nadziewamy rurki, posypujemy cukrem pudrem. Jeśli lubicie dużo czekolady, to możecie posmarować dodatkowo rurki w środku roztopioną czekoladą i po napełnieniu nadzieniem zamoczyć z jednej i drugiej strony – ja tak właśnie zrobiłam.
Zobacz także: Migdałowe ciasteczka bezowe