GotowaniePrzepisyRurki z kremem i czekoladą

Rurki z kremem i czekoladą

To jeden z deserów-klasyków. Delikatne ciasto i rozpływający się w ustach krem, a także dodatek czekolady sprawiają, że rurki to prawdziwa słodka uczta dla kubków smakowych.

Rurki z kremem i czekoladą
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

28.09.2016 | aktual.: 26.10.2016 13:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki na rurki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 200 g gęstej śmietany (może być np. 18 proc.)
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g drobno posiekanej czekolady
  • 50 g roztopionej czekolady z łyżką śmietanki (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zaczynamy od rurek. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy bardzo cieniutko (podsypując mąką) na grubość ok. 1-1,5 mm. Kroimy w długie paski. Nawijamy na wcześniej nasmarowane masłem foremki od góry (węższa część) do dołu. Pieczemy przez około 20 minut w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie rurki powinny być jasnobrązowe. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zdejmujemy z foremek.

Czas na krem. Mascarpone delikatnie mieszamy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopniowo do mascarpone i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masą nadziewamy rurki, posypujemy cukrem pudrem. Jeśli lubicie dużo czekolady, to możecie posmarować dodatkowo rurki w środku roztopioną czekoladą i po napełnieniu nadzieniem zamoczyć z jednej i drugiej strony – ja tak właśnie zrobiłam.
Zobacz także: Migdałowe ciasteczka bezowe

Źródło artykułu:mywaysweets.com
Komentarze (1)