GotowaniePrzepisyRuszamy na EKOzakupy!

Ruszamy na EKOzakupy!

Codzienne zakupy to bardzo ważny element zdrowego i odpowiedzialnego stylu życia. Teoretycznie proste wybory mają niezwykle istotny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, witalność, ale też mogą oddziaływać na środowisko naturalne. Dlatego dziś wybierzemy się wspólnie na ekowycieczkę do sklepu.

Ruszamy na EKOzakupy!

Świadomy konsument wybiera żywność, która służy jemu, rodzinie, a poprzez zrównoważone metody produkcji również całej planecie. Takie produkty powstają z surowców, pozyskiwanych odpowiedzialnie, z szacunkiem dla natury i zwierząt. Dlatego będąc na zakupach, warto sięgnąć po żywność pochodzącą od renomowanych producentów posiadających certyfikat produkcji ekologicznej. Rozpoznasz je bardzo łatwo na sklepowej półce po charakterystycznym symbolu Zielonego Listka – europejskim certyfikacie potwierdzającym ekologiczne pochodzenie. Unijny symbol żywności ekologicznej to gwarancja, że produkt, który kupujesz i jego producent przeszli niebywale trudną drogę do uzyskania tego prestiżowego oznaczenia dla żywności ekologicznej, które można otrzymać na terenie UE.

Obraz
© Materiał współfinansowany ze środków UE

Wyróżnieniem tym mogą poszczycić się prawdziwe ekologiczne produkty najwyższej jakości, np. ekomasło, ekoser mozzarella w wiórkach wyrabiane z ekologicznego mleka z polskich, rodzinnych gospodarstw. Eurolistek znajdujący się na ich opakowaniach daje pewność, iż cały ekosystem od gleby poprzez roślinność oraz warunki hodowli zwierząt spełniły szereg restrykcyjnych norm. Dzięki temu uzyskuje się ekologiczne mleko najwyższej jakości będące źródłem doskonałych naturalnych serów i masła, których smakiem możesz cieszyć się na co dzień.

Certyfikowane produkty nabiałowe są ważnym elementem zrównoważonej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Masło jest obowiązkowym dodatkiem do kanapek, ciast czy kremów. Mozzarella w wiórkach znakomicie sprawdzi się jako składnik pizzy lub makaronowej zapiekanki z warzywami.

Kupując produkty nabiałowe oznaczone certyfikatem żywności ekologicznej, dbasz o kondycję i samopoczucie, a jednocześnie wspierasz środowisko naturalne.

Obraz

Materiał współfinansowany ze środków UE

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)