18.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28
Składniki:
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki sosu sojowego
- papryczka chili
- gałązka kolendry
- anyżek gwiazdkowaty
- kawałek świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 50 dag filetów z łososia lub pstrąga
Wino wlać do małego rondelka, dodać anyżek i plasterki imbiru, podgrzać, ostudzić, wymieszać z sosem sojowym, pokrojonym na plasterki czosnkiem i chili, a także solą, pieprzem i listkami kolendry, filety rybne opłukać, osączyć, włożyć do marynaty, przykryć, wstawić na noc do lodówki rybę osączyć z marynaty, ugotować na parze lub ułożyć na folii aluminiowej, posypać wiórkami masła, zawinąć w folię, piec 20 min. w 190°C.