GotowaniePrzepisyRyż z kurczakiem

Ryż z kurczakiem

Klasyczne danie jednogarnkowe - smaczne i łatwe do przygotowania.

Ryż z kurczakiem

13.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28

Składniki:
- 50 dag krótkoziarnistego ryżu
- 30 dag piersi z kurczaka
- po 1/2 szklanki mrożonego groszku i fasolki szparagowej
- 1 cebulka dymka
- 2 marchewki
- 2 pomarańcze
- po 2 łyżki sosu sojowego i sake

Ryż umyć, włożyć do rondla o grubym dnie, zalać 600 ml wody, gotować na małym ogniu około 15 minut, zdjąć z ognia, mięso opłukać, pokroić na paseczki, marchewki umyć, obrać, pokroić w kostkę, dymkę oczyścić, pokroić na kawałki, na patelni podgrzać sos sojowy i sake, dodać kawałki kurczaka, marchewkę, groszek, fasolkę i dymkę, dusić pod przykryciem 5 min., dodać kawałki pomarańczy, wymieszać, wyłożyć na ryż.

Zobacz także
Komentarze (0)