Sałata „Odcienie zieleni”
Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".
21.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- sałata rzymska
- 2 pęczki rukoli
- pęczek świeżego szpinaku
- 1 owoc awokado
- 100 gramów boczku usmażonego na skwarki
- 6 ząbków czosnku
- olej z oliwek
- biały ocet winny
- 1 łyżka musztardy dijon
- nasturcje, nagietki, róże lub bratki
- 15 dag świeżo startego parmezanu
- 100 g cienko ciętych pieczarek
Sałatę rzymską, rukolę i szpinak szarpiemy na niewielkie kawałki. Na oleju z oliwek smażymy 4 ząbki czosnku
pokrojonego w płatki. Usmażone płatki czosnku dodajemy do sałaty, a z wystudzonej oliwy przygotowujemy sos.
Oliwę łączymy z musztardą, jeszcze dwoma ząbkami utartego czosnku i octem winnym. Doprawiamy solą do smaku.
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na chrupko.
Sałatę posypujemy boczkiem i startym parmezanem. Wszystko razem mieszamy, a na wierzchu układamy pokrojone w ósemki awokado i kwiatki.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005