Sałatka w owsianych naleśnikach
Posypać kiełkami, np. rzodkiewki i rzeżuchy.
16.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
25 min, 8 porcji
Porcja 310 kcal
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- ok. 600 ml mleka
- 3 jajka
- 5 dag orzechów
- po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
- sałata
- 1 ogórek
- rzodkiewki
- 2 pomidory
- garść kiełków
- brokuł
- 1 strąk papryki
- olej
- sól
- 200 ml jogurtu naturalnego
Płatki owsiane wsypać do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, pozostawić na godzinę, by napęczniały, orzechy, np. włoskie,
laskowe, posiekać.
Do płatków dodać jajka, wymieszać, połączyć z pestkami i orzechami, posolić, na patelni z rozgrzanym olejem smażyć dość cienkie naleśniki.
Sałatę porwać na kawałki, ogórek, rzodkiewki i pomidory pokroić na plasterki, a paprykę na paski, brokuły podzielić
na różyczki, obgotować.
Na naleśnikach kłaść przygotowane warzywa, składać na połowę, polać jogurtem naturalnym, posypać kiełkami, np. rzodkiewki i rzeżuchy.
*Niezwykłe dodatki do potraw Curry *Jego smak zależy od tego, z jakich przypraw się składa. Może ich być od 5 do 50, ale zwykle są to: kurkuma, kardamon, pieprz, imbir i cynamon. Nadaje potrawom pikantny smak i żółty kolor. Dodaje się je do potraw kuchni indyjskiej, np. z baraniny, ryb, do dań z ryżu, kurczaka, sosów.