Sałatka z wędzoną rybą
Skropić olejem, ozdobić gałązkami koperku.
Składniki:
- 20 dag makaronu kokardki lub innego grubszego, np. rurki, świderki
- 2 pomidory
- 3/4 szklanki mrożonego groszku
- kawałek wędzonej ryby, np. mała makrela, pikling, halibut
- kilka gałązek świeżego koperku
- 2 łyżki oleju
- sól
- przyprawa do sałatek
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, osączyć, ostudzić,
groszek krótko obgotować w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, dokładnie osączyć,
pomidory umyć, pokroić na cząstki, wyciąć stwardniałe kawałki,
z wędzonej ryby oddzielić skórę i ości, podzielić ją na kawałki,
makaron wymieszać z groszkiem, kawałkami pomidorów i ryby,
sałatkę posypać przyprawą do sałatek, skropić olejem, ozdobić gałązkami koperku.