Sardynki po hiszpańsku
Ten sposób przyrządzania, dawniej stosowany przez marynarzy do konserwowania ryb, z czasem stał się wenecką tradycją.
Składniki:
- 12 sardynek
- 12 szalotek
- 3 ząbki czosnku
- mały pęczek natki pietruszki
- 100 g mąki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml białego octu winnego,
- 3 gałązki tymianku
- 1 listek laurowy
- sól, ziarna pieprzu
- Odciąć głowy sardynek i ryby sprawić.
- Sardynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Szalotki i ząbki czosnku obrać, pokroić na plasterki. Natkę pietruszki opłukać, listki oderwać od łodyżek.
- Mąkę wysypać na talerz. Sardynki obtoczyć w mące i delikatnie strzepnąć jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Włożyć sardynki i smażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia posolić. Wyjąć łopatką i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- W garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć szalotki i smażyć przez 5 minut, aż będą szkliste. Po 3 minutach dodać czosnek. Wlać białe wino i ocet, dodać tymianek, listek laurowy, natkę pietruszki, 10 ziarenek czarnego pieprzu i posolić. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 8-10 minut.
- Sardynki ułożyć w głębokim naczyniu i zalać wrzącą marynatą. Odstawić do ostygnięcia.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin przed podaniem.
Warto wiedzieć
W ten sam sposób przyrządza się przede wszystkim małe rybki.
Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004