GotowaniePrzepisySkrzydełka z winogronami

Skrzydełka z winogronami

Pyszne danie na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi.

Skrzydełka z winogronami

11.08.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

30 min, 8 porcji
1 porcja 320 kalorii

- 1 kg skrzydełek kurczaka
- włoszczyzna
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- sól
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki miodu
- szczypta imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- kieliszek wódki
- kiść białych winogron

Włoszczyznę oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać listek laurowy, pieprz i sól,
gotować 20 minut, do wywaru wrzucić oczyszczone i opłukane skrzydełka, gotować 10 minut.

Obgotowane skrzydełka wyjąć z wywaru łyżką cedzakową, osączyć, ostudzić, ostrym nożem odkroić końcową część z każdego skrzydełka.

Na patelni rozgrzać miód, dodać olej, imbir i sos sojowy, dokładnie wymieszać, winogrona oczyścić, oddzielić gałązki, opłukać, osączyć na sicie.

Do sosu wrzucić skrzydełka, dusić 20 minut, pod koniec podlać wódką i rosołem, gotować 5 minut, wyjąć skrzydełka, do sosu wrzucić winogrona, dusić 5 minut.

*Przyda się w kuchni Miód *Można nim posmarować kawałki mięsa drobiowego, np. skrzydełka, udka i upiec. Będą miały złocistą, chrupiącą skórkę. Na bazie miodu można przyrządzić sos do sałaty czy surówki z białej kapusty. Wystarczy utrzeć go z sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Komentarze (0)