GotowaniePrzepisyŚliwka puszysta z biszkoptem

Śliwka puszysta z biszkoptem

Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".

Śliwka puszysta z biszkoptem

30.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- szklanka gęstych powideł śliwkowych
- 4 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 łyżek śliwowicy
- 4 śliwki węgierki
- 6 mirabelek
- 12 biszkoptów
- szczypta cynamonu

Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę. Powidła śliwkowe dokładnie miksujemy ze śliwowicą. Do powideł dodajemy ubite białka, zmielony cynamon i miksujemy tak długo, aż powstanie puszysty krem. Pucharki wykładamy miękkimi biszkoptami, zalewamy kremem (odrobinę kremu zostawiamy do dekoracji) i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Podajemy ozdobione cząstkami śliwek i resztą kremu.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Zobacz także
Komentarze (0)