FitnessSłodki detoks - jedz ciastka i chudnij

Słodki detoks - jedz ciastka i chudnij

Słodki detoks - jedz ciastka i chudnij
Źródło zdjęć: © dailymail.co.uk
19.10.2015 11:41, aktualizacja: 19.10.2015 14:08

Deborah Schipper opracowała przepisy na słodkości, które nie tuczą, a wręcz przeciwnie - można jeść je na każdy posiłek i nadal chudnąć.

Rezygnacja ze słodyczy na diecie odchudzającej to jeden z najtrudniejszych kroków dla każdego, kto walczy o wymarzoną figurę. Ochota na "coś słodkiego" potrafi skutecznie pokrzyżować plan odchudzania, a nierzadko kończy się szybkim efektem jojo i jeszcze gorszym samopoczuciem. Bardzo smaczne rozwiązanie tego problemu znalazła Deborah Schipper. 40-latka, która kocha ciasta i ciasteczka, opracowała przepisy na słodkości, które nie tuczą, a wręcz przeciwnie - można jeść je na każdy posiłek i nadal chudnąć.

Detoks to modny sposób na oczyszczenie organizmu i zyskanie niezbędnych dawek energii do działania. Często jednak ogranicza się do monotematycznego jadłospisu, np. konsumpcji zielonych koktajli. Rewolucję w tej kwestii zaproponowała pewna Australijka, która kocha jeść słodycze, ale zapragnęła odmienić swoje życie na lepsze i rozprawić się z problemami zdrowotnymi.

Jej program "detoks ciasteczkowy" trwa cztery tygodnie i oparty jest na kilkudziesięciu przepisach na słodkie przysmaki. W książce kucharskiej Schipper znalazły się m.in. babeczki, brownie czy ciasteczka. W ich recepturach nie ma jednak tony cukru czy kalorycznej mąki. Kobieta dzieli się również praktycznymi wskazówkami, jak złe, ale ulubione jedzenie zamienić w zdrowsze, a równie smaczne odpowiedniki.

W rozmowie z Daily Mail Australia Deborah zapewnia, że jadłospis przez nią proponowany nie tylko pozwolił jej zrzucić zbędne kilogramy. To także smaczne remedium na problemy skórne czy bezsenność i doskonała propozycja dla najmłodszych. Za merytoryczną część programu odpowiada dietetyk Jennifer May.

Przepis na ekspresowe ciasto z mikrofalówki

Składniki: 1/2 dojrzałego banana, 1 małe jajko, 3 łyżki mleka kokosowego, 1 łyżeczka stopionego oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 łyżka mąki kokosowej, 1 łyżeczka stewii, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 12 borówek amerykańskich.

Przygotowanie: w misce rozgnieść banany, dodać jajko, mleko kokosowe, olej kokosowy i ekstrakt. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki: mąkę kokosową, stewię, cynamon i sodę. Ponownie wymieszać składniki na gładką masę. Dodać jagody i przelać do większego kubka. Mikrofalówkę nastawić na 800 W i podgrzewać deser przez około 1 minuty 10 sekund. Gotowe ciacho można zjeść bezpośrednio z kubka lub przełożyć na talerzyk i udekorować świeżymi owocami.

Na podstawie dailymail.co.uk/mp/WP Kobieta POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także