Słodycze a choroba wrzodowa
Czy z chorobą wrzodową można spożywać różnego rodzaju batoniki, ciastka, wyroby cukiernicze? Chciałbym też wiedzieć co najlepiej spożywać, żeby nie było nawrotów choroby?
11.02.2010 | aktual.: 12.02.2010 16:47
Czy z chorobą wrzodową można spożywać różnego rodzaju batoniki, ciastka, wyroby cukiernicze? Chciałbym też wiedzieć, co najlepiej spożywać, żeby nie było nawrotów choroby?
Osoby cierpiące na chorobę wrzodową powinny znacznie ograniczyć, a nawet wykluczyć z diety czekoladę pod każdą jej postacią (również kakao)
oraz wszelkie desery zawierające ciężkie śmietanowe sosy.
Niewskazane są także wyroby cukiernicze takie jak kruche ciasta i ciasteczka, a zwłaszcza smażone produkty np. pączki i faworki.
Dozwolone są natomiast czerstwe wyroby półcukiernicze, takie jak ciasto drożdżowe, chałka, biszkopty. Można również sięgać po cukierki typu landrynki.
Nie mogę jednocześnie nie dodać, że niezależnie od szkodliwości różnego typu słodyczy, należy po nie sięgać z umiarem.
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!