Wiosna to wyjątkowy czas, w którym świat budzi się do życia. Warto, aby świąteczne upominki miały w sobie również coś niecodziennego. Jednym z pomysłów na wyrażenie naszej pamięci i troski, może być podarunek w formie samodzielnie przygotowanych smakołyków.
Pierwsze tygodnie wiosny to wyjątkowy czas, w którym świat budzi się do życia. Warto, aby świąteczne upominki dla przyjaciół i rodziny miały w sobie również coś niecodziennego. Jednym z pomysłów na wyrażenie naszej pamięci i troski, może być podarunek w formie samodzielnie przygotowanych smakołyków.
Domowe musli
Domowe musli to smaczny, a zarazem zdrowy upominek, który doskonale sprawdzi się jako składnik wiosennych śniadań. Do jego przygotowania możesz wybrać różne płatki i ziarna oraz dodatki takie jak: przyprawy korzenne, orzechy, pestki, suszone owoce, wiórki kokosowe. Znając preferencje smakowe osoby, dla której przeznaczony jest prezent, warto dodać do mieszanki składniki, które należą do jej ulubionych. Komponując samodzielnie musli, możesz również wykluczyć składniki, których część osób powinna unikać. Przykładowo dla osoby cierpiącej na celiakię wybierzesz płatki przygotowane z ziaren bezglutenowych (ryżu, gryki, amarantusa, komosy). Dodając otręby, wzbogacisz mieszankę w błonnik pokarmowy, wspomagający oczyszczanie organizmu i usprawniający pracę jelit. Suszone morele dostarczą beta-karotenu (prowitaminy A), żurawina witaminy C oraz potasu i selenu. Migdały to z kolei doskonałe źródło magnezu, który reguluje pracę układu nerwowego. Orzechy laskowe obfitują w witaminę E, nazywaną witaminą młodości.
Oczyszczający sok warzywny
Marchew, buraki i seler - z tych kilku warzyw przygotujesz pyszny, świeży, oczyszczający sok. Zapakowany w szklaną butelkę (możesz wybrać butelkę zamykaną kapslem typu retro) z ozdobną kokardką będzie się pięknie prezentował. Warto dołączyć do niego karteczkę z przepisem i krótkim opisem właściwości prozdrowotnych warzyw, z których go wytworzyliśmy. Marchew - stanowi doskonałe źródło beta-karotenu, cennego przeciwutleniacza, chroniącego organizm przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Buraki - zawierają kwasy organiczne, błonnik oraz związki o właściwościach antyoksydacyjnych, takich jak betanina i kwasy fenolowe, np. kwas p-kumarowy, kwas ferulowy. Seler - jego korzeń jest zasobny w potas, fosfor, wapń. Zawiera również cenne związki, takie jak olejki eteryczne czy flawonoidy, decydujące o jego działaniu leczniczym. W medycynie ludowej zalecany jest jako środek wspomagający w dolegliwościach reumatycznych, stanach zapalnych i obrzękach. Przepis na 2 porcje: 6-7
średnich marchewek 2 średnie buraki 2 plastry (ok. 12 dag) selera Łyżka soku z cytryny Łyżeczka oliwy Warzywa dokładnie umyj, obierz i wyciśnij z nich sok. Dodaj sok z cytryny oraz oliwę, wymieszaj. Ważne: pamiętaj, aby świeży sok przechowywać w warunkach chłodniczych. Dodatek oliwy do soku nie jest konieczny, jednak pozwoli organizmowi lepiej przyswoić część składników obecnych w warzywach, np. rozpuszczalny w tłuszczach beta-karoten.
Ciastka owsiane z imbirem
Owies jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego. Im mniej przetworzone ziarno, tym wyższa jego zawartość. Istotnym składnikiem frakcji rozpuszczalnej błonnika owsa są β-glukany, które pomagają zredukować poziom cholesterolu we krwi. Na uwagę zasługuje również tłuszcz owsiany, złożony głównie z cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Imbir, poza walorami smakowo-aromatycznymi, wspomaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, a także działa przeciwzapalnie. Ciasteczka owsiane to zatem doskonała przekąska, pełna wartościowych składników. Składniki: 30 dag płatków owsianych 10 dag masła lub oliwy 7 dag cukru trzcinowego 1-1,5 dag utartego imbiru 5 dag wiórków kokosowych 3 jaja Płatki zrumień na maśle lub oliwie, dodaj cukier. Całość przenieś do miski, dodaj wiórki kokosowe i utarty imbir, dokładnie wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka wymieszaj. Do płatków z wiórkami i imbirem dodaj żółtka oraz pianę z białek, delikatnie wymieszaj (zbyt intensywne mieszanie
nadmiernie uszkadza strukturę piany). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, formuj ciasteczka, nakładając masę łyżką. Po uformowaniu wstaw do nagrzanego piekarnika (180°C). Piecz ok. 20 minut.
Ziołowy ogródek
W sprzedaży dostępne są różne rodzaje świeżych ziół, z których możesz przygotować mały, ziołowy "ogródek ". Wystarczy, że w sklepie z domowymi akcesoriami wybierzesz doniczkę i zaopatrzysz się w ziemię. Potem należy już tylko przenieść zioła do doniczki. Taki upominek będzie się pięknie prezentował na kuchennym parapecie lub stole, w dodatku ucieszy każdego miłośnika kulinariów. Skomponuj go w zależności od upodobań osoby, której chcesz go wręczyć - np. dla zwolenników kuchni włoskiej możesz przygotować kompozycję złożoną z bazylii, oregano, rozmarynu i melisy. Szczypiorek, pietruszka, koperek i majeranek powinny z kolei ucieszyć zwolenników tradycyjnej kuchni polskiej. Taki mały ogródek zadowoli nie tylko oczy, lecz i podniebienie. Zioła to jednocześnie skarbnica wielu cennych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu składników: olejków eterycznych, glikozydów, goryczy, garbników, fitoncydów. Majeranek pobudza produkcję soku żołądkowego, koper zapobiega wzdęciom, działa przeciwskurczowo oraz
poprawia apetyt. Rozmaryn hamuje rozwój bakterii, wzmacnia układ nerwowy i działa żółciopędnie. Melisa oraz bazylia uspokajają, pierwszą z nich zaleca się również przy migrenowych bólach głowy. Koperek, szczypiorek i natka pietruszki stanowią dobre źródła beta-karotenu i witaminy C.
Koszyk z owocami
Wraz z nadejściem wiosny dni stają się coraz dłuższe, cieplejsze i bardziej słoneczne, niestety często pomimo pięknej pogody brakuje nam energii. To znak, że w naszej diecie może być potrzebna dodatkowa porcja witamin i składników mineralnych. Bez nich organizm nie jest w stanie funkcjonować na pełnych obrotach. Warto zatem zaskoczyć najbliższych upominkiem w formie kosza z owocami. Chcąc dostarczyć odpowiedniej ilości cennych składników regulujących pracę organizmu, powinniśmy w ciągu dnia spożywać 2-3 porcje owoców oraz 3-5 porcji warzyw. W codziennym natłoku spraw często jednak zapominamy o urozmaiceniu jadłospisu. Ozdobny kosz pełen owoców przypomni o tym, co ważne w naszej diecie, a jednocześnie dostarczy zapasu składników do przygotowania menu na kilka dni.
Upominki ze sklepu
Po świąteczne upominki możesz wybrać się również do sklepu np. z herbatami. Znajdziesz tam aromatyczne mieszanki owocowe i ziołowe, których filiżanka pozwoli ci zacząć dzień w dobrym nastroju lub przyniesie ukojenie przed snem. Doskonałym prezentem może okazać się również sok z młodego jęczmienia, zazwyczaj sprzedawany w formie sproszkowanej. Na jego bazie powstaje odżywczy napój, który pomaga oczyścić i odżywić organizm na wiosnę. Napój można przygotować z dodatkiem ulubionego soku, wówczas będzie dodatkowo cieszył podniebienie. Niecodziennym prezentem może okazać się pojemnik służący do przygotowania domowej hodowli kiełków oraz kilka opakowań nasion np. lucerny, rzeżuchy, brokułów. Dzięki kiełkownicy w domu nie zabraknie naturalnego, bogatego w witaminy i minerały dodatku do kanapek i sałatek.
Karolina Malecka