Sola marynowana w winie
Podawać z sosem i ugotowanymi warzywami.
07.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Składniki:
- 50 dag filetów rybnych, np. z soli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l białego wytrawnego wina
- listek laurowy
- po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- 5 dag masła
- łyżka mąki
- cytryna
- sól i pieprz
- po 30 dag marchewki i mrożonej fasolki szparagowej
- natka
Rybę opłukać, włożyć do garnka, dodać pokrojoną cebulę i marchewkę oraz posiekany czosnek, zalać winem, dodać listek laurowy, pieprz i ziele, odstawić na 3–4 godziny w chłodne miejsce, rybę gotować w marynacie ok. 20 min., wyjąć, osączyć, wywar przecedzić, gotować, aż połowa odparuje, dodać masło utarte z mąką, zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, rybę posypać natką, podawać z sosem i ugotowanymi warzywami.