Sos tzatziki - przygotowanie, przepis
Sos tzatziki wdarł się przebojem na polskie stoły. Przywędrował do nas z Grecji, gdzie stanowi dodatek do dań smażonych lub osobną przystawkę. Przygotowanie sosu tzatziki jest niezwykle proste, choć wymaga typowo greckich produktów.
19.09.2018 23:55
Czym jest sos tzatziki?
Tzatziki to sos wywodzący się z kuchni greckiej. To właśnie typowo greckie produkty stanowią jego składowe.
Sos tzatziki podawany jest najczęściej jako dodatek do dań. Mogą to być potrawy z grilla, pieczone lub smażone. Świetnie komponuje się zarówno z mięsami i rybami, jak i warzywami. Tzatziki może stanowić również osobną przystawkę, co często praktykowane jest w greckich domach. Wtedy nakłada się go na zapieczone pieczywo.
Nie ma jednego przepisu na sos tzatziki. Ile w Grecji gospodyń, tyle sposobów na przygotowanie tego dipu. Zawsze jednak ma wspólną od lat zachowywaną w rodzimej tradycji bazę. Dodatki to kwestia gustu lub regionu.
Przygotowanie sosu tzatziki
Podstawowe produkty, które tworzą sos tzatziki to gęsty jogurt grecki 10 proc., roztarty albo sproszkowany czosnek, posolony, dokładnie odciśnięty i drobno pokrojony ogórek, a także oliwa z oliwek. W drugiej kolejności, w zależności od uznania, dodać można składniki takie jak biała papryka, ocet winny, koperek, pieprz czarny, korzeń pietruszki. Dodatkowo sos tzatziki wzbogacić może sok z cytrynu, oliwki, ser feta oraz listki męty.
Chcąc przygotować domowy sos tzatziki, należy przygotować na 4 porcje:
• 400 g ogórków,
• 800 g gęstego jogurtu greckiego,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek extra vergine,
• sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Dodatkowo w sosie tzatziki znaleźć mogą się:
• 2 łyżki stołowe posiekanego koperku,
• 1 łyżka stołowa drobno posiekanych listków mięty,
• 1 łyżeczka deserowa octu winnego albo soku z cytryny, według uznania,
• 2 – 3 czarne oliwki.
Sposób przygotowania sosu tzatziki jest bardzo prosty.
- Ogórki należy umyć i obrać (niekoniecznie trzeba dbać o precyzyjne usunięcie skórki). Następnie zetrzeć ogórki na tarce po stronie z dużymi oczkami, ewentualnie pokroić je w drobną kosteczkę. Ogórki trzeba osolić, a potem odsączyć z wody, którą puszczą.
- Czosnek powinien zostać drobniutko posiekany, starty lub przeciśnięty przez praskę.
- Ogórki i czosnek należy zmieszać z jogurtem, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Opcjonalne składniki, czyli koper i miętę należy posiekać, część jednego z nich zostawić do dekoracji, następnie dodać soku z cytryny lub octu.
- Sos tzatziki podaje się w niewielkich miseczkach, a przed podaniem przechowuje w lodówce. Dekorację mogą stanowić listki mięty, gałązki koperku lub oliwki.
Sos tzatziki – z czym podawać?
Sos tzatziki jest bardzo uniwersalny, zatem pasuje do wielu rodzajów dań. Można go komponować chociażby z tostami czy świeżym pieczywem. Poza tym doda smaku surowym warzywom, na przykład pomidorom.
Tzatziki stanowi jednak przede wszystkim dip do dań smażonych i pieczonych. Pasuje do białych i czerwonych mięs, a także ryb. Tzatziki będzie stanowić zgrany duet również z warzywami grillowanymi.