GotowaniePrzepisySposób na "złe dni"

Sposób na "złe dni"

Sposób na "złe dni"
16.10.2006 15:02, aktualizacja: 29.06.2010 14:17

Dopadła cię jesienna depresja, czujesz się ciągle zmęczony i najchętniej zostałbyś w łóżku, zamiast kolejny raz wsiadać do tramwaju i przedzierać się przez szary, podobnie jak ty zmęczony i senny tłum? Możesz w prosty sposób poprawić sobie nastrój. Zobacz!

Dopadła cię depresja, czujesz się ciągle zmęczony, przygnębiony, nie masz ochoty rano wstać z łóżka? Możesz choć na moment poprawić sobie nastrój – do najskuteczniejszych i zarazem najtańszych "leków" poprawiających samopoczucie i likwidujących zmęczenie należy m.in. czekolada oraz produkty bogate w witaminę C.

Za nasze dobre samopoczucie odpowiada serotonina, zwana potocznie „hormonem szczęścia”. Serotonina - neuroprzekaźnik reguluje procesy psychiczne (radość, ból, lęk) i tym samym silnie wpływa na nasz nastrój - działa relaksująco i uspokajająco, pozwala też zredukować stres i uczucie napięcia, które towarzyszy nam w trakcie pracy. Produkcję serotoniny możemy regulować odpowiednim doborem składników odżywczych – wśród „rozweselaczy” znajdują się między innymi słodycze, produkty o dużej zawartości węglowodanów, jak pieczywo, zboża i wszelkiego rodzaju makarony oraz te bogate w białko, takie jak ryby, jajka kurze i ser żółty.

Czy czekolada rozwesela?

Wielu z nas rozweselające właściwości czekolady traktuje z przymrużeniem oka, bo czy kawałek słodkiej tabliczki może wpłynąć pozytywnie na samopoczucie? Okazuje się, że tak – jak tłumaczą dietetycy – czekolada powoduje szybkie uwalnianie się glukozy do organizmu, dzięki czemu dostajemy duży zastrzyk energii, czujemy się zadowoleni i silni. Reakcja następuje po około 90 – 100 sekundach i niestety... trwa bardzo krótko – nadmiar glukozy w organizmie automatycznie powoduje uwalnianie insuliny i błogość po zjedzeniu czekolady szybko mija. Warto pamiętać, że czekolada, dzięki zawartości selenu i cynku zwiększa wydzielanie endorfin – substancji odpowiedzialnych za kojenie naszych nerwów. Zajadając się słodką czekoladą, pamiętajmy o umiarze! Nadmiar cukrów jest dla organizmu szkodliwy, poza tym czekolada może działać jak narkotyk. Za ten słodki nałóg odpowiadają ziarna kakaowca zawierające substancje działające jak cząsteczki przenoszące sygnały w komórkach mózgowych, dlatego zajadanie się czekoladą może stać się
przyjemnym, ale niebezpiecznym rytuałem, od którego trudno się uwolnić.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Krewetki w sosie czekoladowym Pozytywny wpływ gorzkiej (tylko!) czekolady:

Gorzka czekolada zwiększa naszą odporność, przeciwdziała zakrzepom i zatorom. Chroni przed chorobami serca. Ale warto pamiętać, że te wszystkie właściwości posiada jedynie gorzka czekolada, spożywana raz dziennie (pół tabliczki). Do innych zalet słodkiego przysmaku należą - ochrona przed nowotworami, pozytywny wpływ na rozwój płodu oraz nastrój kobiet w ciąży, niwelowanie objawów napięcia przedmiesiączkowego.

Dobra kawa postawi cię na nogi!

Zawarta w kawie kofeina sprawia, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, czujemy się pobudzeni, zwarci i gotowi do działania. Podobne właściwości ma również herbata, jednak musimy pamiętać, aby parzyć ją krótko – ta parzona długo bardziej nas zrelaksuje i wywoła uczucie senności, niż zachęci do pracy.

Kilka tricków

Gdy poczujesz, że dopada cię melancholia, apatia i zmęczenie, zjedz pół (maksymalnie) tabliczki czekolady, banana lub lekkie danie z makaronem, np. z dodatkiem oliwek i bazylii. Skutecznie pobudza również mięta, dlatego trzymanie w szufladzie biurka miętusów i gum miętowych jest bardzo wskazane. Jeśli nie masz czasu na kawę lub nie masz warunków, aby ją zaparzyć, warto mieć w kieszeni cukierki kawowe z kofeiną – ich ssanie orzeźwia i usprawnia krążenie.

Dla miłośników warzyw i owoców

W jesienne dni, kiedy na zewnątrz jest mokro i szaro, warto wypić szklankę soku ze świeżej marchewki lub jabłek. Zawarta w marchewce witamina C działa antystresowo, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Równowagę nerwową pomoże nam odzyskać również surówka ze świeżych jabłek i bananów. Jabłka polecamy zwłaszcza nerwusom - zawarty w nich magnez wpływa korzystnie na równowagę nerwową.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW:

Źródło artykułu:WP Kobieta