Spring rolls z kimchi i makaronem ryżowym
To pyszna i prosta propozycja przekąski dla osób, które przepadają za pikantnymi potrawami.
01.10.2015 | aktual.: 09.11.2015 20:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To pyszna i prosta propozycja przekąski dla osób, które przepadają za pikantnymi potrawami. Jak zapewnia autorka przepisu Paulina Krajewska, kimchi jest niesamowicie uniwersalne i w mig znika z talerza. Zestawione z makaronem ryżowym, zwinięte w cienkie i bardzo delikatne płaty papieru ryżowego daje fantastycznie pyszny efekt.
Składniki (na około kilkanaście szt): 1 opakowanie makaronu ryżowego, 6 łyżek domowego kimchi, płaty papieru ryżowego.
Składniki na kimchi (1 duży słoik): 1/2 kapusty pekińskiej (ok. 700g), 2 duże marchewki, 4 łyżki soli, 4 papryczki chilli, 2 łyżeczki startego imbiru, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka suszonych płatków lub całych rybek/krewetek.
Kapustę pokrój na mniejsze kawałki, obraną marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki. Zasyp kapustę i marchew solą, wymieszaj i pozostaw na 6-12 godzin w lodówce. Po upływie tego czasu na durszlaku przelej wszystko pod bieżącą wodą parę razy, dokładnie na końcu całość odciskając z nadmiaru wody. Tak przygotowaną kapustę i marchew wymieszaj z pastą będącą efektem połączenia np. w blenderze lub moździerzu pozostałych składników i już.
Przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaron połącz z kimchi. Farsz zawiń w przygotowane według wskazówek na opakowaniu płaty papieru ryżowego i już.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*