Szafran - fakty i mity
Przyprawa cenna jak złoto
Te małe niepozorne niteczki to najdroższa przyprawa na świecie. Wykorzystywana już w starożytności, wciąż ma wiele zastosowań w przemyśle. Kochają go kucharze - słynne włoskie żółte risotto nie może się bez niego obejść. Jego pozyskiwanie to sprawa polityczna.
Te małe niepozorne niteczki to najdroższa przyprawa na świecie. Wykorzystywana już w starożytności, wciąż ma wiele zastosowań w przemyśle. Kochają go kucharze - słynne włoskie żółte risotto nie może się bez niego obejść. Jego pozyskiwanie to sprawa polityczna.
Krokusy na co dzień spotkać można w przydomowych ogródkach. Jednak do pozyskania przyprawy niezbędna jest inna jego odmiana. Szafran uprawny występuje w większości na terenie Azji Mniejszej. Mówi się o nim jako najdroższej przyprawie świata nie bez powodu. By zebrać 1 kg jadalnych słupków potrzeba aż 150 tys. kwiatów. Koszt to nawet 10 tys. dolarów.
md/ WP Kobieta