Szaszłyki drobiowo-warzywne
Doskonałe jako przekąska do piwa.
08.11.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:36
20 min, 6 porcji
Porcja 160 kcal
Składniki:
- 40 dag piersi z kurczaka
- 1 bakłażan
- 1 strąk zielonej papryki
- 2 pomidory
- sól
- pieprz
- pół szklanki piwa
- bazylia
Mięso z piersi kurczaka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć, pokroić na niewielkie kawałki,
skropić piwem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut, by nabrało aromatu, bakłażan i pomidory umyć, pokroić na dość grube plastry,
paprykę umyć, pokroić w dużą kostkę, oddzielić nasionka,
na drewniane szpadki lub szpilki do szaszłyków nadziewać na przemian przygotowane kawałki mięsa i warzyw,
szaszłyki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C, piec około 20 minut,
po upieczeniu szaszłyki oprószyć solą, pieprzem i bazylią.