Szybka kolacja rodzinna
Życie w ciągłym biegu wymaga od nas dobrej organizacji czasu. Dzielenie go pomiędzy pracę, dom i ukochane osoby nie sprzyja przygotowywaniu czasochłonnych posiłków. Niemniej jednak szybka kolacja rodzinna może być równie dobra, a nawet lepsza, niż kolacja przygotowywana przez kilka godzin. Wbrew pozorom zrobienie pomysłowej kolacji nie musi być bardzo angażujące czasowo i finansowo — wystarczy odrobina chęci i inwencji twórczej.
01.08.2018 | aktual.: 03.08.2018 13:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Placuszki marchewkowe
Placuszki marchewkowe są lekką propozycją na szybką kolację rodzinną. Przygotowanie porcji na cztery osoby zajmuje nie więcej niż 15-20 minut. Tego typu placuszki najlepiej podawać z jogurtem lub z czosnkowym dipem. Poza tym zrobienie placuszków marchewkowych nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Sprawdź aktualne oferty wyposażenia do kuchni i jadalni na WP radarOkazji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz i umyj marchewkę, a następnie posiekaj ją na tarce o grubych oczkach.
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie zmieszaj z marchewką (jeśli chcesz przyrządzić słodką wersję tych placuszków zamiast cebuli, dodaj cynamonu).
- Do marchewki i cebuli dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta.
Tarta ze szpinakiem i serem feta
Tarta ze szpinakiem jest ciekawym pomysłem na lekką kolację. Jest ona w szczególności polecana osobom na diecie, a także osobom, które nie przepadają za potrawami mięsnymi. Przygotowanie tarty zajmuje ok. 1.5 h (w tym 30 minut pieczenia).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 opakowania sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 100 g masła
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Na początku na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj zimne masło, a następnie pokrój je w paski.
- Uformuj z mąki i masła kopiec, zrób w nim środku dziurkę, dodaj dwa żółtka, łyżeczkę śmietany i szczyptę soli. Po czym wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Ugniecione ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i przygnieć go garścią fasoli (dzięki temu ciasto nie będzie wyrastało w górę podczas pieczenia). Następnie ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz go przez ok. 5 minut.
- Między czasie zabierz się za przygotowanie farszu do tarty — na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na niej czosnek, a następnie dodaj szpinak i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po usmażeniu szpinaku, odstaw go na chwilę, a po przestudzeniu dodaj do niego fetę, dwa jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym to świetna propozycja na szybką kolację rodzinną. Jest to opcja polecana w szczególności osobom, które preferują posiłki łączone, np. w postaci obiadokolacji. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Składniki:
- 300 ml śmietany 30%
- 6 ząbków czosnku
- 6 plasterków surowego boczku
- 2 duże piersi z kurczaka lub 1 podwójna
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 250 g świeżego szpinaku
- 320 g makaronu typu farfalle (makaron o kształcie kokardek)
- 50 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Na początku podgrzej śmietanę oraz drobno pokrojony czosnek, a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
- Na zimnej, rozgrzanej patelni podsmaż plastry boczku (przez ok. 3 minuty z każdej strony).
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj i pozbądź się wszystkich zbędnych elementów, a następnie pokrój na małe kawałki. W dalszej kolejności przełóż kurczaka do dużego naczynia, dodaj olej rzepakowy, pieprz i sól (do smaku) i dołóż posiekany rozmaryn i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na tłuszczu z boczku podsmaż pierś z kurczaka (3-4 minuty z każdej strony).
- Podsmaż pieczarki, dodaj czerwoną paprykę i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. łyżeczkę). Następnie dodaj ok. 2 łyżki wody, smaż przez kilka minut, dołóż szpinak i szczyptę soli. Całość zalej śmietaną z czosnkiem
- W dużym garnku, zagotuj wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego, a następnie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- Na koniec odcedź makaron, dodaj go do sosu, dodaj kurczaka, boczek i starty ser żółty.