Szybka kolacja rodzinna

Szybka kolacja rodzinna
Źródło zdjęć: © iStock.com

01.08.2018 11:32, aktual.: 03.08.2018 13:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Życie w ciągłym biegu wymaga od nas dobrej organizacji czasu. Dzielenie go pomiędzy pracę, dom i ukochane osoby nie sprzyja przygotowywaniu czasochłonnych posiłków. Niemniej jednak szybka kolacja rodzinna może być równie dobra, a nawet lepsza, niż kolacja przygotowywana przez kilka godzin. Wbrew pozorom zrobienie pomysłowej kolacji nie musi być bardzo angażujące czasowo i finansowo — wystarczy odrobina chęci i inwencji twórczej.

Placuszki marchewkowe

Placuszki marchewkowe są lekką propozycją na szybką kolację rodzinną. Przygotowanie porcji na cztery osoby zajmuje nie więcej niż 15-20 minut. Tego typu placuszki najlepiej podawać z jogurtem lub z czosnkowym dipem. Poza tym zrobienie placuszków marchewkowych nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Sprawdź aktualne oferty wyposażenia do kuchni i jadalni na WP radarOkazji.

Składniki:

  • 500 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej (opcjonalnie gryczanej)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz i umyj marchewkę, a następnie posiekaj ją na tarce o grubych oczkach.
  2. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie zmieszaj z marchewką (jeśli chcesz przyrządzić słodką wersję tych placuszków zamiast cebuli, dodaj cynamonu).
  3. Do marchewki i cebuli dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta.

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem jest ciekawym pomysłem na lekką kolację. Jest ona w szczególności polecana osobom na diecie, a także osobom, które nie przepadają za potrawami mięsnymi. Przygotowanie tarty zajmuje ok. 1.5 h (w tym 30 minut pieczenia).

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 2 opakowania sera typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 100 g masła
  • Sól i pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  1. Na początku na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj zimne masło, a następnie pokrój je w paski.
  2. Uformuj z mąki i masła kopiec, zrób w nim środku dziurkę, dodaj dwa żółtka, łyżeczkę śmietany i szczyptę soli. Po czym wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Ugniecione ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i przygnieć go garścią fasoli (dzięki temu ciasto nie będzie wyrastało w górę podczas pieczenia). Następnie ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz go przez ok. 5 minut.
  4. Między czasie zabierz się za przygotowanie farszu do tarty — na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na niej czosnek, a następnie dodaj szpinak i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Po usmażeniu szpinaku, odstaw go na chwilę, a po przestudzeniu dodaj do niego fetę, dwa jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Farsz wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.

Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym

Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym to świetna propozycja na szybką kolację rodzinną. Jest to opcja polecana w szczególności osobom, które preferują posiłki łączone, np. w postaci obiadokolacji. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 plasterków surowego boczku
  • 2 duże piersi z kurczaka lub 1 podwójna
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 250 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 320 g makaronu typu farfalle (makaron o kształcie kokardek)
  • 50 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

  1. Na początku podgrzej śmietanę oraz drobno pokrojony czosnek, a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
  2. Na zimnej, rozgrzanej patelni podsmaż plastry boczku (przez ok. 3 minuty z każdej strony).
  3. Piersi z kurczaka dokładnie umyj i pozbądź się wszystkich zbędnych elementów, a następnie pokrój na małe kawałki. W dalszej kolejności przełóż kurczaka do dużego naczynia, dodaj olej rzepakowy, pieprz i sól (do smaku) i dołóż posiekany rozmaryn i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na tłuszczu z boczku podsmaż pierś z kurczaka (3-4 minuty z każdej strony).
  5. Podsmaż pieczarki, dodaj czerwoną paprykę i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. łyżeczkę). Następnie dodaj ok. 2 łyżki wody, smaż przez kilka minut, dołóż szpinak i szczyptę soli. Całość zalej śmietaną z czosnkiem
  6. W dużym garnku, zagotuj wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego, a następnie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  7. Na koniec odcedź makaron, dodaj go do sosu, dodaj kurczaka, boczek i starty ser żółty.
Komentarze (0)