Szybka kolacja rodzinna
01.08.2018 11:32, aktual.: 03.08.2018 13:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Życie w ciągłym biegu wymaga od nas dobrej organizacji czasu. Dzielenie go pomiędzy pracę, dom i ukochane osoby nie sprzyja przygotowywaniu czasochłonnych posiłków. Niemniej jednak szybka kolacja rodzinna może być równie dobra, a nawet lepsza, niż kolacja przygotowywana przez kilka godzin. Wbrew pozorom zrobienie pomysłowej kolacji nie musi być bardzo angażujące czasowo i finansowo — wystarczy odrobina chęci i inwencji twórczej.
Placuszki marchewkowe
Placuszki marchewkowe są lekką propozycją na szybką kolację rodzinną. Przygotowanie porcji na cztery osoby zajmuje nie więcej niż 15-20 minut. Tego typu placuszki najlepiej podawać z jogurtem lub z czosnkowym dipem. Poza tym zrobienie placuszków marchewkowych nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.
Sprawdź aktualne oferty wyposażenia do kuchni i jadalni na WP radarOkazji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
- Na początku obierz i umyj marchewkę, a następnie posiekaj ją na tarce o grubych oczkach.
- Obierz cebulę i drobno ją posiekaj, a następnie zmieszaj z marchewką (jeśli chcesz przyrządzić słodką wersję tych placuszków zamiast cebuli, dodaj cynamonu).
- Do marchewki i cebuli dodaj mąkę i jajka, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, a następnie łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta.
Tarta ze szpinakiem i serem feta
Tarta ze szpinakiem jest ciekawym pomysłem na lekką kolację. Jest ona w szczególności polecana osobom na diecie, a także osobom, które nie przepadają za potrawami mięsnymi. Przygotowanie tarty zajmuje ok. 1.5 h (w tym 30 minut pieczenia).
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 opakowania sera typu feta
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 100 g masła
- Sól i pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Na początku na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj zimne masło, a następnie pokrój je w paski.
- Uformuj z mąki i masła kopiec, zrób w nim środku dziurkę, dodaj dwa żółtka, łyżeczkę śmietany i szczyptę soli. Po czym wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Ugniecione ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Na ciasto nałóż papier do pieczenia i przygnieć go garścią fasoli (dzięki temu ciasto nie będzie wyrastało w górę podczas pieczenia). Następnie ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz go przez ok. 5 minut.
- Między czasie zabierz się za przygotowanie farszu do tarty — na patelni rozgrzej łyżkę masła, podsmaż na niej czosnek, a następnie dodaj szpinak i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po usmażeniu szpinaku, odstaw go na chwilę, a po przestudzeniu dodaj do niego fetę, dwa jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj.
- Farsz wyłóż na podpieczone ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20-25 minut.
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym
Kurczak z makaronem w sosie śmietanowo-ziołowym to świetna propozycja na szybką kolację rodzinną. Jest to opcja polecana w szczególności osobom, które preferują posiłki łączone, np. w postaci obiadokolacji. Przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Składniki:
- 300 ml śmietany 30%
- 6 ząbków czosnku
- 6 plasterków surowego boczku
- 2 duże piersi z kurczaka lub 1 podwójna
- Olej rzepakowy do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 250 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 250 g świeżego szpinaku
- 320 g makaronu typu farfalle (makaron o kształcie kokardek)
- 50 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
- Na początku podgrzej śmietanę oraz drobno pokrojony czosnek, a następnie odstaw na bok do ostygnięcia.
- Na zimnej, rozgrzanej patelni podsmaż plastry boczku (przez ok. 3 minuty z każdej strony).
- Piersi z kurczaka dokładnie umyj i pozbądź się wszystkich zbędnych elementów, a następnie pokrój na małe kawałki. W dalszej kolejności przełóż kurczaka do dużego naczynia, dodaj olej rzepakowy, pieprz i sól (do smaku) i dołóż posiekany rozmaryn i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na tłuszczu z boczku podsmaż pierś z kurczaka (3-4 minuty z każdej strony).
- Podsmaż pieczarki, dodaj czerwoną paprykę i niewielką ilość oleju rzepakowego (ok. łyżeczkę). Następnie dodaj ok. 2 łyżki wody, smaż przez kilka minut, dołóż szpinak i szczyptę soli. Całość zalej śmietaną z czosnkiem
- W dużym garnku, zagotuj wodę z niewielką ilością soli i oleju rzepakowego, a następnie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
- Na koniec odcedź makaron, dodaj go do sosu, dodaj kurczaka, boczek i starty ser żółty.