GwiazdyTajemnice Magdy Gessler

Tajemnice Magdy Gessler

Tajemnice Magdy Gessler

Szefowa najlepszych polskich restauracji, pogromczyni nieświeżych hamburgerów w Lublinie, ta, która nie myje rąk w kuchni, siejąc blond lokami po przygotowanych potrawach. Ostatnio Magda Gessler, caryca polskich restauracji i główna bohaterka popularnego programu kulinarnego, jest na ustach wszystkich. Najsmaczniejsza polska celebrytka, bardzo charakterystyczna i z charyzmą. Czy czegoś jeszcze nie wiadomo o Magdzie Gessler? Sprawdźmy.

Szefowa najlepszych polskich restauracji, pogromczyni nieświeżych hamburgerów w Lublinie, ta, która nie myje rąk w kuchni, siejąc blond lokami po przygotowanych potrawach. Ostatnio Magda Gessler, caryca polskich restauracji i główna bohaterka popularnego programu kulinarnego, jest na ustach wszystkich. Najsmaczniejsza polska celebrytka, bardzo charakterystyczna i z charyzmą. Czy czegoś jeszcze nie wiadomo o Magdzie Gessler? Sprawdźmy.

Pytana przez redaktora magazynu „Essence”, na jaki element garderoby zwraca uwagę u mężczyzn, odpowiada. „Podczas pierwszego spotkania - na buty. Mężczyzna w złych butach jest spalony. Może mieć mniej kosztowny zegarek, garnitur, ale obuwie to rzecz absolutnie kluczowa w męskiej garderobie. Znam bardzo bogatych mężczyzn, którzy noszą Swatche i bardzo im one pasują. Uważam, że zbyt kosztowny zegarek na ręku mężczyzny może być oznaką andropauzy. Lubię mężczyzn ubranych w lekkie, lniane garnitury, niekoniecznie upiornie drogie. Podoba mi się, kiedy są ubrani odrobinę niechcący. Na luzie. Bez skarpetek”.

1 / 9

Magda Gessler

Obraz
© AKPA

Nie wiadomo ile w tym kokieterii i przekomarzania się z mediami, a ile prawdy, jednak najsłynniejsza polska restauratora przyznała się do tego, że nie stosuje demakijażu na noc, ale tylko jeśli wieczór jest romantyczny i wypełniony atrakcjami w stylu: kolacja z ukochanym. „Szkoda mi, że tak ładnie wyglądam i muszę przed snem zbrzydnąć, więc rezygnuję z demakijażu. Dopiero rano biorę długą, godzinną kąpiel i kładę nowy. Ale to tylko wtedy, gdy jestem z moim mężem”.

2 / 9

Magda Gessler

Obraz
© AKPA

Pytana przez redaktora portalu Money.pl o to, jak dobiera sobie współpracowników, Magda Gessler odpowiada, że ważny jest dla niej znak zodiaku oraz energia. „Istotne dla mnie jest, czy po 10 minutach rozmowy mam ochotę się wyłączyć, czy osoba wzbudzi moje zainteresowanie”. Zatrudniając nowych pracowników nie ogląda ponoć CV, bo nie rozumie po co. „To jest dla mnie kompletnie nieistotne. Rozmawiam w kilku językach. Nie pytam, tylko zadaję w danym języku pytania. Co z tego, że ktoś napisze, że mówi po angielsku, kiedy w życiu tego angielskiego nie używał”.

3 / 9

Piotr Gessler, Magda Gessler

Obraz
© AKPA

Jeśli w Warszawie są dwie panie Gessler i dwie doskonale gotują, musi to nastręczać problemów. W „Gali” Magda Gessler wyjaśnia związki rodzinne. „Moim drugim mężem był Piotr Gessler. Marta Gessler - właścicielka Qchni Artystycznej i Fabryki Woni, to jego pierwsza żona.

Adam Gessler, właściciel warszawskich restauracji, m.in. zamkniętego rok temu Domu Restauracyjnego Gessler na Starym Mieście, to brat Piotra Gesslera. Niestety, często jestem mylona i z Martą, i z Adamem. Szczególnie przykre jest to, że ludzie przypisują mi wielomilionowe długi Adama i, nierzadko, wrzucają nas do jednego worka - mylą moje i jego restauracje”.

4 / 9

Magda Gessler

Obraz
© AKPA

Magda Gessler to smakoszka i nie boi się kulinarnych eksperymentów. Jest odważna, ale przyznaje, że nie zjadła by oczu. „Na przykład oka wołu, oka barana” - wyjawia Magda w wywiadzie dla magazynu „Gala”. „Umarłabym, zjadając je. Mam problem z móżdżkiem, bo pachnie mi trochę cynkiem, metalem, niedobrze mi się robi. Ale na przykład zjadłam jądra byka z sokiem malinowym i byłam pozytywnie zaskoczona”.

5 / 9

Sharon Stone

Obraz
© AFP

Restauratorka karmiła już chyba wszystkie ważne osobistości, które zawitały do Polski. Okazuje się, że wizyta w którymś z przybytków marki Gessler jest punktem obowiązkowym w programie i koronowanych głów, wielkich polityków i celebrytów wszelkiej maści. Co tam królowie i decydenci. Ważne jest, co Magda dała zjeść seksownej Sharon Stone.

Aktorka posiliła się w jej restauracji kanapkami na czarnym chlebie z tatarem ze śledzia. Smakowała też różne rodzaje sałat z avocado z plastrami zielonego jabłka w sosie vinegret z dodatkiem lipowego miodu, a potem spożyła porcję kaczki lakierowanej kompotem na gęsto (z moreli, śliwek, rajskich jabłuszek). Na deser podano zupę „Nic” (z mleka, żółtek i wanilii) z pistacjowymi chmurkami (bezy).

6 / 9

Magda Gessler

Obraz
© AKPA

Już jako studentka pierwszego roku Akademii Sztuk Pięknych San Fernando w Madrycie lepiła z gliny biżuterię i sprzedawała ją na ulicy, żeby dorobić sobie do kieszonkowego. Kiedyś z sękacza wyrzeźbiła ogromny damski biust, z irysowego kremu zrobiła sutki, z ziarenek kawy brodawki. Na ten widok kelner, który przypadkiem zajrzał do chłodni, mało nie zemdlał. Układała deserowe portrety osób, na cześć których były urządzane przyjęcia. Wygrała konkurs wśród madryckich kucharzy na najbardziej oryginalną przekąskę. Przygotowała m.in. czereśnie faszerowane twarożkiem z czarnuszką.

7 / 9

Magda Gessler, Hanna Lis

Obraz
© AKPA

Magda Gessler ma wielką wyobraźnię gastronomiczną i lubi porównywać ludzi do potraw. I tak premier Donald Tusk jest dla restauratorki niczym orzech włoski: z wierzchu twardy, ale kryjący tajemnicę, Maryla Rodowicz jest jak smaczny deser, prezydent Komorowski to dzika kaczka, wolna i fruwająca. Samą siebie Magda Gessler przyrównuje do kogla - mogla albo do anchois. „Jestem bardzo smaczna. Jem fajne rzeczy i myślę dobre rzeczy o ludziach. Ładnie pachnę. Mam dużo ciepła, wysoką temperaturę” - powiedziała restauratorka w programie Magdy Mołek.

8 / 9

Magda Gessler

Obraz
© mwmedia

Mając do wyboru kilka własnych restauracji, Magda Gessler rzadko decyduje się na konsumpcję we własnym lokalu. Mówi, że „hoduje głód”, tzn. czeka, aż będzie miała na coś niezwykła ochotę. „Najczęściej najbardziej smakuje jej jedzenie o 12 w nocy, w moim domu: biały ser, słoik ogórków kiszonych z Hajnówki z chrzanem, sok z tych ogórków do tego sera, krojone pomidory, cały pęczek pietruszki, bez oliwy, czarny pieprz” – mówi.

9 / 9

Magda Gessler

Obraz
© mwmedia

Magda Gessler jest z wykształcenia malarką: znajomość prawideł sztuki malarskiej procentuje. W programie pierwszym TVP restauratorka opowiadała, co robi, że zawsze tak dobrze wygląda. „Mój owal twarzy jest dojrzały. Pierwsza rzecz to musi być mata. Potem robię minę "dzióbek" i wiem gdzie uderzyć pędzlem. Robi mi się po tym szczuplejsza twarz. Podbródek też pudruję, co jest kompromitującą sprawą dla kobiety” - dodaje żartobliwe Magda. „Na koniec idziemy po tzw. chamski kolor i nakładamy na policzki. To tyle”.

Tekst: Zuzanna Menkes

Magda Gesslerkuchenne rewolucjepiotr gessler

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (63)