GotowaniePrzepisyTarta z kozim serem

Tarta z kozim serem

Posypać pieprzem i natką.

Tarta z kozim serem

04.11.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:36

Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 25 dag masła lub margaryny
- sól
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 nieduże młode cukinie
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag koziego sera (najlepiej rolady)
- 5 dag sera żółtego
- natka pietruszki
- świeżo zmielony biały pieprz

Masło posiekać z mąką, dodać sól, śmietanę i 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, włożyć na 2 godziny do lodówki.

Cukinie zetrzeć, wymieszać z posiekanym czosnkiem. Ciasto rozwałkować na 1/2 cm, wyłożyć nim formę, piec 10 min. w 200°C.

Na ciasto wyłożyć cukinię, posypać startym żółtym serem, położyć plastry sera koziego, piec 20 min, posypać pieprzem i natką.

Tartę można też upiec na cieście francuskim. Przed wyłożeniem nadzienia spód najlepiej podpiec 10 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku, wtedy ciasto po upieczeniu z nadzieniem nie będzie wilgotne.

fot. B. Połatyńska

Komentarze (0)