Tex-Mex - mieszanka wybuchowa

Kuchnia pogranicza USA i Meksyku to przede wszystkim ser, wołowina, pięć rodzajów fasoli i wyraziste przyprawy. Połączeń tych smaków można wymyślić tysiące, a jedno jest lepsze od drugiego.

Obraz

Kuchnia pogranicza USA i Meksyku to przede wszystkim ser, wołowina, pięć rodzajów fasoli i wyraziste przyprawy. Połączeń tych smaków można wymyślić tysiące, a jedno jest lepsze od drugiego.

Tex-Mex to kuchnia pogranicza USA i Meksyku. Nazwa ta pochodzi od skrótów wyrazów „Texan” (teksański) i „Mexican” (meksykański) i w kontekście kulinarnym po raz pierwszy pojawiła się w druku w 1945 roku. Oznaczała wówczas meksykańskie dania przyrządzane przez teksańskich kucharzy. Wcześniej, bo już w XIX wieku, używano jej w odniesieniu do linii kolejowych łączących Teksas z Meksykiem.

Stworzone dla siebie

Znawcy historii sztuki gotowania są zdania, że połączenie tych dwóch tradycji kulinarnych jest zjawiskiem dużo starszym niż sama nazwa. Już setki lat temu hiszpańsko-meksykańska kuchnia zaczęła oddziaływać na tę propagowaną przez pochodzących z Anglii, osiedlających się w dzisiejszych Stanach kolonizatorów. Tylko wtedy, w zamierzchłej przeszłości, nikomu nie przyszło do głowy, by na proces ten wynajdywać specjalny termin.

Początki popularności kuchni Tex-Mex przypadają na lata 70. poprzedniego wieku, kiedy to Diana Kennedy, znawczyni meksykańskiej sztuki kulinarnej w swoim przewodniku opisała kuchnię pogranicza Stanów Zjednoczonych. Mianem Tex-Mex określiła dania meksykańskie nieudolnie przyrządzane na południu USA. Teksańscy restauratorzy bardzo szybko na to zareagowali, deklarując, że u nich podaje się wyłącznie autentyczne meksykańskie potrawy.

Okazało się jednak, że cały zamęt i wszystkie obawy dotyczące kuchni Tex-Mex były niepotrzebne, bo ludziom najzwyczajniej smakowała. Mimo, iż była (i nadal jest) dość ciężka. Nikomu też nie przeszkadza też fakt, że pierwotnie była to kuchnia wieśniaków i biedaków.

Tex-Mex charakteryzuje użycie: żółtego sera (najlepiej, by był rozpuszczony), dużych ilości mięsa (szczególnie wołowiny), fasoli (co najmniej pięciu jej podstawowych odmian), przypraw (zwłaszcza pieprzu, chili i kminu) oraz pieczywa kukurydzianego.

Polecamy przepisy:

Guacamole Sześć pysznych wizytówek

Najpopularniejszymi daniami kuchni Tex-Mex są:

Chili con carne – wersja Tex-Mex tym różni się od meksykańskiej, że jest zdecydowanie bardziej mięsna. Chili con carne to rodzaj gulaszu z drobniutko posiekanej wołowiny (mielenie mięsa jest uważane za niewłaściwe), czerwonej fasoli, pomidorów i cebuli. Można podawać je z ryżem, kawałkami świeżego awokado i kleksem kwaśnej śmietany.

Tacos – to rodzaj pieczywa kukurydzianego, nieco różniący się od tortilli kształtem i konsystencją. Tacos nadziewa się wedle uznania (np. pikantną kiełbasą chorizo, świeżymi warzywami, smażonym mięsem) i zwykle je na zimno.

Nachos - to kawałki pieczywa kukurydzianego (tortilla chips), zapieczone z serem, podawane ze świeżymi pomidorami, guacamole i śmietaną. Do nachos często dodaje się kawałki siekanej, smażonej wołowiny.

Burrito – potrawka z chudej wołowiny, pomidorów, cebuli i fasoli, przyprawiona obficie oregano, czosnkiem, słodką papryką, chili, kuminem i pieprzem, podawana ze startym żółtym serem w zrolowanej tortilli. Całość zapieka się i układa na talerzu w towarzystwie śmietany, sałaty, świeżych pomidorów lub dowolnej salsy.

Quesadillastortilla nadziewana upieczoną i pokrojoną w paski wieprzowiną, startym na grubej tarce serem, drobno posiekanymi, piekielnie ostrymi papryczkami jalapeno i cebulą. Całość przyprawia się kolendrą, solą i pieprzem. Nadzianą tortillę składa się na pół, po czym zapieka się kilka minut i podaje z pomidorową salsą.

Fajitas – to tortilla nadziewana grillowaną i pokrojoną w paski przeponą wołową, którą przed pieczeniem na rożnie marynuje się w sosie sojowym i soku z limonki, przyprawia chili i kuminem. Fajitas podaje się z pokrojoną w piórka cebulą, paskami świeżej papryki, śmietaną i/lub guacamole (gęstym sosem z awokado). Póki całość jest gorąca, posypuje się ją żółtym serem, który błyskawicznie się roztapia.

Polecamy przepisy:

Guacamole Idzie z duchem czasu

Z czasem kuchnia Tex-Mex ewoluowała, coraz odważniej łączono składniki charakterystyczne dla Stanów Zjednoczonych z tymi popularnymi zwłaszcza w północnej części Meksyku. Dzięki temu możemy zajadać się daniami takimi jak:

– Fasolowy hamburger – kanapka, w której oprócz chudej wołowiny, czerwonej cebuli i sera znajdziemy pastę z fasoli, przyprawioną kuminem i czosnkiem oraz z guacamole zamiast keczupu czy musztardy.

– Kurczak paprykowo-limonkowy – piersi z kurczaka, marynowane w sosie złożonym z soku z limonki, papryczek jalapeno, kuminu, czosnku, pieprzu i soli, pieczone na grillu, podawane z czarnymi oliwkami.

– Zupa z tortillą – rosół z piersi kurczaka, cebuli, czosnku, kuminu i papryki, do którego pod koniec gotowania dodaje się świeżą kolendrę, pokrojone w kostkę pomidory i kawałki papryczki chili. Serwuje się go z uprzednio pokrojoną w cienkie paski i chrupką, bo zapieczoną w piekarniku, tortillą, posypując na końcu startym serem.

Polecamy przepisy:

Wybrane dla Ciebie

"Zostaliśmy bez środków do życia". Tak wyglądało jej dzieciństwo
"Zostaliśmy bez środków do życia". Tak wyglądało jej dzieciństwo
Tak stanęła przed kamerą. Sukienka jest hitem na jesień
Tak stanęła przed kamerą. Sukienka jest hitem na jesień
Relacjonuje wjazd do Stanów. Oto co słyszała na granicy
Relacjonuje wjazd do Stanów. Oto co słyszała na granicy
Skończyła 37 lat. Zapozowała na kanapie z Robertem
Skończyła 37 lat. Zapozowała na kanapie z Robertem
"Modowy koszmarek" powraca? Tylko patrzcie, co ma na nogach
"Modowy koszmarek" powraca? Tylko patrzcie, co ma na nogach
Mało kto wie, kim jest jego żona. Jest równie znana, co on
Mało kto wie, kim jest jego żona. Jest równie znana, co on
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł