GotowaniePrzepisyTort jeżynowo-śmietanowy
Tort jeżynowo-śmietanowy
Zamiast jeżyn możesz dodać truskawki, maliny, albo porzeczki.
30.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28
Składniki:
- 10 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag roztopionego masła
- 5 jajek
- 25 dag cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 25 dag jeżyn świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki żelatyny
- małe bezy do dekoracji
Żółtka ubić z 20 dag cukru, połączyć z mąką, masłem
i pianą, piec ok. 30 min. w 190°C, przekroić na 3 blaty.
Kremówkę ubić z pozostałym cukrem, połączyć z żelatyną, odłożyć 1/4 masy, resztę wymieszać z przetartą połową jeżyn.
Ciasto przełożyć kremem i jeżynami, wierzch ozdobić kremem, bezikami i jeżynami, a boki odłożoną śmietaną i pokruszonymi bezami.