GotowaniePrzepisyTort malinowo-czekoladowy

Tort malinowo-czekoladowy

Składniki

  • ✔ ok. 700 g dorodnych, niezbyt dużych malin
    • ✔ 1 spód biszkoptowy ośrednicy ok. 26 cm oraz 1 cm wysokości, samodzielnie upieczony lub kupiony
    • ✔ 100 g czekolady Lindt Excellence 70%
    • ✔ 2 listki żelatyny
    • ✔ 2 jajka
    • ✔ 80 g cukru
    • ✔ 200 g serka śmietanowego
    • ✔ 3 łyżki stołowe likieru Himbeergeist, zmieszanego z 2 łyżkami cukru pudru
    • ✔ ewentualnie wiórki czekoladowe do posypania
Tort malinowo-czekoladowy
Źródło zdjęć: © Lindt

Przygotowanie

Misę wyłożyć folią (ok. 15 cm średnicy). Na jej środku, w najgłębszym miejscu położyć malinę. Starannie układać wokół niej kolejne, jedna przy drugiej, aż misa będzie całkowicie wyłożona malinami.

Ze spodu biszkoptowego wyciąć okrąg o średnicy miski. Podzielić resztę biszkoptu na sztuki i odłożyć.

Drobno posiekać czekoladę i roztopić w kąpieli wodnej w misce.

Rozpuszczać żelatynę przez ok. 3 min. w zimnej wodzie i oddzielić jajka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru oraz 2 łyżkami wody w misce w gorącej kąpieli wodnej na ciepłą masę. Wycisnąć żelatynę i rozpuścić w ciepłej masie, a następnie szybko wymieszać płynną czekoladę z serkiem. Białka ubić mocno na pianę, dodając powoli resztę cukru. Delikatnie włożyć pianę z białek pod krem czekoladowy.

Odłożone kawałki biszkoptu skropić mieszanką likieru Himbeergeist i na zmianę wypełniać musem czekoladowym do wyłożonej misy. Na koniec nałożyć nasączony okrągły spód i docisnąć. Odstawić misę na 2 godziny do lodówki.

Misę wyłożyć na talerz lub na paterę tortową oraz ostrożnie oddzielić od niej zawartość. Usunąć folię.

Tort posypać według uznania wiórkami czekoladowymi.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)