Trzy kolory chłodnika

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Różowy chłodnik na bazie botwinki to podstawa wakacyjnej kuchni polskiej. Jego chłodzące właściwości przydają się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania, a musimy zaspokoić głód. W starych książkach kucharskich chłodnik występuje w kilku odsłonach. Najbardziej popularny jest litewski (czyli klasyk na bazie śmietany i lżejszego nabiału – maślanki, kefiru, jogurtu z jajkiem), ale występują również inne wersje tej różowej zupy: zakwaszana sokiem ogórkowym czy wzbogacona o dodatek ryby albo cielęciny.

Znudzeni różem? Do wyboru jeszcze czerwień lub biel, czyli gazpacho i tarator. Gazpacho, klasyk kuchni hiszpańskiej, prezentujemy w nieco odchudzonej wersji, bo bez dodatku pieczywa. Nasze gazpacho to zmiksowane pomidory najlepszej jakości (im słodsze, tym lepiej!), oliwa, kapka balsamico, czosnek i zabawa chrupiącymi dodatkami. Dla miłośników bieli mamy z kolei bułgarski chłodnik tarator, w którym pierwsze skrzypce grają ogórek i orzechy włoskie.
To który chłodnik wybieracie?

Chłodnik litewski – na różowo

Składniki:
- 300 ml maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
- 150 ml śmietany 12%
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek koperku
- po ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 5 rzodkiewek
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz do smaku

Umytą botwinę kroimy w cząstki o długości 1 cm i dusimy pod przykryciem w kilku łyżkach wody. Gdy zmięknie, odstawiamy do ostudzenia. Obrane ze skórki ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś koperek, szczypiorek i pietruszkę siekamy. W misce mieszamy śmietanę i maślankę, dodajemy wszystkie warzywa, lekko solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut do przegryzienia. Podajemy z połówką ugotowanego na twardo jajka.

Tarator – chłodnik na biało

Składniki:
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bułgarskiego albo greckiego), zimnego
- ok. 100 ml zimnej wody
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek koperku
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- oliwa do polania
- sól i pieprz do smaku

Obranego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy jogurt, koperek, czosnek, ogórka. Dolewamy nieco wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy i pieprzymy według uznania.
Przelewamy chłodnik do misek, posypujemy orzechami włoskimi (można je wcześniej uprażyć), polewamy oliwą i podajemy.

Gazpacho – chłodnik na czerwono

Składniki:
- ok. 700 g najsłodszych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chilli
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 2‒3 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 biała lub czerwona cebula
- świeża bazylia do podania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazdek nasiennych. Miksujemy na gładką masę razem z czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy połowę oliwy, ocet, sól i pieprz i wkładamy do lodówki na min. 30 minut, aż masa się schłodzi.
W tym czasie obieramy ze skórki ogórki i kroimy je w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
Schłodzoną masę pomidorową przekładamy do miseczek, do każdej z nich wsypujemy po łyżce ogórków, papryki i łyżeczkę cebuli. Skrapiamy pozostałą oliwą, ozdabiamy świeżą bazylią i podajemy.

hellozdrowie.pl/Ania Włodarczyk

Wybrane dla Ciebie
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie