Trzy kolory chłodnika

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Domyślny opis zdjęcia na stronę główną
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Gorąco. Czujesz głód, ale nie masz ochoty na smażenie, pieczenie i gotowanie... I nagle eureka – chłodnik! Szybki, sycący i zdrowy ‒ idealny na upalne dni. Różowy, czerwony czy biały? Ty wybierasz!

Różowy chłodnik na bazie botwinki to podstawa wakacyjnej kuchni polskiej. Jego chłodzące właściwości przydają się w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania, a musimy zaspokoić głód. W starych książkach kucharskich chłodnik występuje w kilku odsłonach. Najbardziej popularny jest litewski (czyli klasyk na bazie śmietany i lżejszego nabiału – maślanki, kefiru, jogurtu z jajkiem), ale występują również inne wersje tej różowej zupy: zakwaszana sokiem ogórkowym czy wzbogacona o dodatek ryby albo cielęciny.

Znudzeni różem? Do wyboru jeszcze czerwień lub biel, czyli gazpacho i tarator. Gazpacho, klasyk kuchni hiszpańskiej, prezentujemy w nieco odchudzonej wersji, bo bez dodatku pieczywa. Nasze gazpacho to zmiksowane pomidory najlepszej jakości (im słodsze, tym lepiej!), oliwa, kapka balsamico, czosnek i zabawa chrupiącymi dodatkami. Dla miłośników bieli mamy z kolei bułgarski chłodnik tarator, w którym pierwsze skrzypce grają ogórek i orzechy włoskie.
To który chłodnik wybieracie?

Chłodnik litewski – na różowo

Składniki:
- 300 ml maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
- 150 ml śmietany 12%
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek koperku
- po ½ pęczka natki pietruszki i szczypiorku
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 5 rzodkiewek
- 2 jajka na twardo
- sól i pieprz do smaku

Umytą botwinę kroimy w cząstki o długości 1 cm i dusimy pod przykryciem w kilku łyżkach wody. Gdy zmięknie, odstawiamy do ostudzenia. Obrane ze skórki ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś koperek, szczypiorek i pietruszkę siekamy. W misce mieszamy śmietanę i maślankę, dodajemy wszystkie warzywa, lekko solimy i pieprzymy. Odstawiamy do lodówki na min. 20 minut do przegryzienia. Podajemy z połówką ugotowanego na twardo jajka.

Tarator – chłodnik na biało

Składniki:
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej bułgarskiego albo greckiego), zimnego
- ok. 100 ml zimnej wody
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 ogórek wężowy
- 1 pęczek koperku
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- oliwa do polania
- sól i pieprz do smaku

Obranego ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy jogurt, koperek, czosnek, ogórka. Dolewamy nieco wody – do uzyskania pożądanej konsystencji. Solimy i pieprzymy według uznania.
Przelewamy chłodnik do misek, posypujemy orzechami włoskimi (można je wcześniej uprażyć), polewamy oliwą i podajemy.

Gazpacho – chłodnik na czerwono

Składniki:
- ok. 700 g najsłodszych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chilli
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- 2‒3 ogórki gruntowe
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 biała lub czerwona cebula
- świeża bazylia do podania

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i pozbawiamy gniazdek nasiennych. Miksujemy na gładką masę razem z czosnkiem i papryczką chilli. Dodajemy połowę oliwy, ocet, sól i pieprz i wkładamy do lodówki na min. 30 minut, aż masa się schłodzi.
W tym czasie obieramy ze skórki ogórki i kroimy je w kostkę. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
Schłodzoną masę pomidorową przekładamy do miseczek, do każdej z nich wsypujemy po łyżce ogórków, papryki i łyżeczkę cebuli. Skrapiamy pozostałą oliwą, ozdabiamy świeżą bazylią i podajemy.

hellozdrowie.pl/Ania Włodarczyk

Wybrane dla Ciebie
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Zdobywała medale w "Złotkach". Tak dziś wygląda Katarzyna Skowrońska
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Prowadzi sklep. Ktoś się pod nią podszył. "Zwroty wciąż spływają"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"
Agata Kulesza była ofiarą przemocy. "Dostał wysoki wyrok"