Warzywa przez cały rok
Może nie są tak aromatyczne jak wiosenne, ale też mogą być smaczne i kolorowe. Cała sztuka polega na ich skomponowaniu i przyprawieniu.
*Zimą największą popularnością cieszą się warzywa korzeniowe i różne kapusty. To właśnie one najlepiej znoszą przechowywanie i w dużym stopniu zachowują składniki odżywcze. *
Ale oprócz marchewki, selera, buraków, kapusty i brukselki na surówki warto też przeznaczyć cykorię, por, cebulę, czosnek, brokuły. By z warzyw wydobyć to, co najwartościowsze, warto pamiętać o następujących zasadach:
- najpierw przygotować sos do polania surówki,
- warzywa rozdrabniać tuż przed przyrządzeniem potrawy,
- surówek nie przechowywać, ale zjeść od razu po przygotowaniu.
*Buraczki *Najsmaczniejsze z jabłkiem, cebulą, orzechami, pomarańczą. Do przyprawienia najlepiej użyć cukru, soli i pieprzu, skropić olejem.
Zawierają dużo soli mineralnych, między innymi magnezu, wapnia, potasu i sodu. Działają odkwaszająco na organizm.
*Składniki *- 2 buraki
- 1 pomarańcza
- sól
- cukier
- olej
Buraki ugotować w skórce, obrać, pokroić. Pomarańczę pokroić. Ułożyć na talerzu, oprószyć solą i cukrem, skropić olejem.
*Marchewka *Harmonizuje z jabłkiem, selerem, porem, białą kapustą. Sałatki z jej dodatkiem można polać śmietaną, jogurtem,
wymieszać z odrobiną majonezu.
Stanowi jedno z najlepszych źródeł beta-karotenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na wzrok oraz stan i koloryt skóry.
*Składniki *- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- kiełki
- jogurt
- sól
Marchewkę zetrzeć. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Marchewkę posypać kawałkami selera i kiełkami, przyprawić solą i cukrem, polać jogurtem.
*Brukselka *Pyszna z cebulą, natką. Można dodawać do sałatek, podawać jako jarzynkę z masłem i bułką tartą lub zapieczoną pod beszamelem. Zawiera dużo beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, a także minerałów: potasu, magnezu, fosforu, wapnia.
*Składniki *- Brukselka
- parówki
- por
- sól
- pieprz
- majonez
Brukselkę ugotować. Parówki pokroić. Por pokroić na krążki, sparzyć. Składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać majonezem.
*Seler korzenny *Komponuje się z marchewką, jabłkiem. Można go łączyć z rodzynkami, orzechami, polewać jogurtem. Przyprawia się
sokiem z cytryny i cukrem.
Dostarcza dużo błonnika, potasu. Działa odchudzająco, leczy reumatyzm i choroby dróg moczowych.
To także znany afrodyzjak!
*Składniki *- Seler
- marchewka
- jabłko
- rodzynki
- sok z cytryny
Seler i marchewkę zetrzeć, skropić sokiem z cytryny. Jabłko pokroić. Składniki surówki wymieszać, dodać rodzynki, przyprawić solą i cukrem.
*Kapusta czerwona *Znakomita z jabłkiem, marchewką, cebulą, fasolą. Można dodawać rodzynki, pomarańcze, orzechy, kukurydzę z puszki, przyprawiać cukrem i octem.
Podobnie jak biała dostarcza witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, a także witamin E i K. Ma również sporo wapnia, potasu i siarki.
*Składniki *- Kapusta
- cytryna
- sól
- cukier
- olej
- rodzynki
- jabłko
Kapustę poszatkować, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i cukrem, wymieszać z olejem. Posypać rodzynkami
i pokrojonym jabłkiem.
*Czy wiecie, że... *- Biała błonka pod skórką cytrusów (tzw. albedo) zawiera sporo pektyn. Jest nawet wykorzystywana do przemysłowej produkcji tego składnika.
- Brukselka to warzywo zbierane późną jesienią i zimą. Wytrzymuje nawet mrozy (do -7°C).
- Kapustę białą i czerwoną różni w zasadzie tylko barwa. Jednak czerwona jest gorzej trawiona niż biała.