GotowaniePrzepisyWielkanocne jajko dobrze podane

Wielkanocne jajko dobrze podane

Wielkanocne jajko dobrze podane
06.04.2006 16:47, aktualizacja: 29.06.2010 14:44

Poświęconym jajkiem zawsze dzielono się w Polsce jak opłatkiem. Ale na stole stały też półmiski pięknie udekorowanych jaj, które służyć miały przyjemnościom podniebienia, a nie tylko obrzędom wielkanocnym.

Poświęconym jajkiem zawsze dzielono się w Polsce jak opłatkiem. Ale na stole stały też półmiski pięknie udekorowanych jaj, które służyć miały przyjemnościom podniebienia, a nie tylko obrzędom wielkanocnym.

Z łososiem
Weź na każde żółtko łyżeczkę gęstego majonezu, posól, popieprz, zmiksuj i napełnij kremem połówki białek. Potnij płatki wędzonego łososia w paseczki, ułóż dookoła nadzienia.

Z musztardą i rzodkiewką
Utrzyj żółtka z ostrą musztardą i likierem jajecznym. Przypraw solą, pieprzem i przez szprycę wyciśnij we wgłębienia białek. Udekoruj połówkami jajek przepiórki, szczypiorem i rzodkiewkami.

Z kawiorem i cytryną
Wymieszaj przetarte przez sitko żółtka z gęstym majonezem, sokiem cytrynowym i skórką otartą z owocu. Przypraw tabasco (lub chilli), solą i pieprzem. Napełnij kremem białka, udekoruj kawiorem i zieleniną.

Z kremem sardelowym
Zmiksuj żółtka z taką ilością majonezu, by powstała gęsta masa. Przypraw sokiem cytrynowym, łyżeczką wódki, solą, ostrą papryką i pieprzem. Napełnij białka, wyciśnij z tubki gotowy krem z sardeli, udekoruj zielonym pieprzem i kiełkami rzodkiewki. Z anchois
Przetarte żółtka zmiksuj z serkiem śmietankowym (1 żółtko-1 łyżeczka serka) i łyżką wódki. Przypraw cytryną, pieprzem i solą, włóż krem w białka. Dookoła wetknij paseczki anchois, pocięte w paski rzodkiewki, zielony pieprz i gałązkę zieleniny.

Z pieczarkami
Weź 4 nieduże pieczarki na każde jajko. Umyte pokrój w paseczki i podsmaż na małym ogniu razem z cebulą. Odłóż kilka ładnych plasterków, a resztę zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem. Napełnij farszem białka, udekoruj kremem z żółtek i majonezu, a potem zieleniną i plasterkami pieczarek.

Z tuńczykiem
Kup małą puszkę tuńczyka w oleju, odcedź, zmiksuj z żółtkami i gęstym majonezem. Przypraw solą, sokiem cytrynowym, curry. Wyciśnij krem przez szprycę, udekoruj koktajlowymi kolbami kukurydzy, czerwoną cebulą i kawiorem.