GotowaniePrzepisyWśród lawendowych pól Prowansji

Wśród lawendowych pól Prowansji

Wśród lawendowych pól Prowansji
Źródło zdjęć: © JupiterImages/EAST NEWS

Prowansja przede wszystkim oczarowuje swoimi krajobrazami. Górskie zbocza porośnięte lasami, przetykane gdzieniegdzie lawendowymi polami, a pośród tego wszystkiego małe, urocze wsie i miasteczka, w których toczy się leniwie życie, a ich mieszkańcy są zawsze uśmiechnięci i zadowoleni z tego, co mają. Tutaj wszystko jest kolorowe i pachnące, a najbardziej liczy się to, co naturalne. Niemniej, ważna wciąż jest tu tradycja. Także w kuchni.

A kuchnia Prowansji potrafi zachwycić najwybredniejszych. Nie znajdziemy w niej nic sztucznego, żadnego „dmuchanego” jedzenia. Wszystko jest naturalne i pochodzi z okolicznych pól, lasów, morza.

1 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Znajdziemy tu wszystko to, co kojarzy nam się z południem Europy, a więc lekkie i orzeźwiające dania, które świetnie smakują szczególnie latem.

2 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Ludzie nie pędzą tu popołudniami po zakupy do wielkich supermarketów, ale większość rzeczy kupują w małych sklepikach oferujących zawsze produkty najwyższej jakości, lub też wybierają się na lokalne targi, których tradycja jest tu wciąż jak najbardziej żywa.

3 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Kuchnia Prowansji to przede wszystkim pewna część kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie potrawy doprawione są świeżymi ziołami, czosnkiem i oliwą z oliwek, która podobno tylko tu ma tak głęboki odcień zielonego.

4 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

W okolicach Marsylii z pewnością poczęstują nas rybnym gulaszem lub jedną z najbardziej tu znanych zup rybnych Bouillabaisse, która jest mieszanką różnych gatunków ryb i owoców morza, oczywiście doprawionych aromatycznymi przyprawami - świeżo startym czosnkiem i szafranem.

5 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Kozie sery prowansalskie cechuje zdumiewająca różnorodność. Świeże są lekkie, łagodne, śmietankowe. Z wiekiem twardnieją, nabierają ostrości w zalewie z oliwy i ziół, obtoczone w grubym czarnym pieprzu albo ugarnirowane dzikim cząbrem.

6 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Do sałatek podaje się chleb lub rogale - smaki: cebulowy, czosnkowy, oliwkowy i z rokfortem. Do owoców morza tylko cienko pokrojony chleb żytni. Znajdziemy tu również pieczywo od tymiankowego do pieprzowego.

7 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Prowansja - magiczny świat fantazji, kolorów i kształtów. Widać to przede wszystkim na bazarach i lokalnych targach, na których można kupić od świeżych pomidorów, po oryginalne pamiątki.

8 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Jeśli zaś mamy ochotę na danie typowo mięsne to powinniśmy spróbować jednej z potraw, których istotą jest mięso duszone z warzywami bądź w ziołach. W Prowansji zjemy między innymi duszoną wołowinę z oliwkami, kurczaka w sosie estragonowym lub też klasyczne francuskie Cassoulet, czyli różne rodzaje mięs zapiekane z warzywami (głównie z fasolą).

9 / 9

Smaki Prowansji

Obraz
© JupiterImages/EAST NEWS

Uważa się, że łyżka stołowa oliwy zażyta tuż przed piciem, pokrywa wnętrze żołądka i chroni przed skutkami młodego wina rose. W Prowansji tradycja wyrobu oliwy sięga setki lat wstecz.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)