Wykwintna kolacja we dwoje
Czy słyszałaś kiedyś powiedzenie „We dwoje smakuje lepiej”? Zostało ono wymyślone nie bez powodu – przecież jedzenie w samotności nie jest żadną przyjemnością.
06.04.2010 | aktual.: 23.06.2010 10:25
Czy słyszałaś kiedyś powiedzenie „We dwoje smakuje lepiej”? Zostało ono wymyślone nie bez powodu – przecież jedzenie w samotności nie jest żadną przyjemnością. Za to posiłek zjedzony w towarzystwie ukochanego jest nie tylko ucztą dla podniebienia, ale i prezentem dla zmysłów.
Gotowanie dla samej siebie nie jest przyjemne, a i smak posiłków daleko odbiega od doskonałości. Prawdą jest, że gotując dla jednej osoby nie wkładamy w to serca. Robimy wszystko automatycznie, nierzadko w jednym wielkim garnku, aby wystarczyło na kilka dni. Jeżeli posiłek ma zjeść z nami druga osoba, jest zupełnie inaczej – wtedy nawet marchewka jest równo pokrojona i smakuje wybornie.
Wspólny posiłek nie musi być obrzydliwie drogim daniem. Jeżeli zjesz go w towarzystwie ukochanego, to nawet zwykła grochówka nabierze niepowtarzalnego smaku. Jednak jest kilka dni w roku, kiedy można pokusić się o wyczarowanie czegoś wykwintnego. Są nimi chociażby urodziny, Walentynki i wszelkie rocznice.
Przez żołądek do serca
Najbardziej romantycznym posiłkiem jest kolacja. Śniadanie czy obiad nie zapewnią tej magicznej oprawy. Kiedy zapadnie zmierzch, atmosfera robi się coraz bardziej gorąca, a w perspektywie jest długa noc… Zanim jednak zdecydujesz się na konkretną potrawę, nie zapominaj o przystawkach.
Zapamiętaj, że najsilniejszymi afrodyzjakami są m.in. owoce morza, szampan, żeń-szeń, seler, kakao i czekolada. Z kolei przyrządzając danie główne nie zapomnij dodać do niego chociażby lubczyku, kolendry, bazylii, cynamonu, chilli czy też kopru włoskiego. Te zioła i przyprawy także obudzą w was dzikie żądze.
Pierwsze danie – Aromatyczna zupa
Składniki:
• średniej wielkości filet z łososia
• mały seler
• 2 średnie marchewki
• natka pietruszki
• średniej wielkości cebula
• puszka pomidorów
• oliwa z oliwek (3-4 łyżki)
• sól, pieprz, vegeta, lubczyk, papryka słodka i chilli Wykonanie:
Ściągamy skórę z łososia i kroimy go w kostkę. Następnie na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy do niej stare na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa (seler, marchew). Jeszcze przez kilka minut podsmażamy warzywa i kolejno zalewamy je ok. 1,5-1,7 litra wody. Gdy składniki zupy trochę się podgotują dodajemy łososia, a kilka minut później zmiksowane pomidory. Na końcu doprawiamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje z chrupkim pieczywem czosnkowym.
Danie drugie – Aromatyczne polędwiczki wieprzowe
Składniki:
• polędwica wieprzowa
• duża cebula
• mini kostka Knorr Smażona cebula
• oliwa z oliwek
• sól, pieprz, vegeta, kolendra
Wykonanie:
Polędwice płuczemy, nadmiar wody odciągamy za pomocą ręcznika kuchennego, a następnie kroimy na równej grubości kawałki. Każdy kawałek solimy i pieprzymy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przez kilka minut smażymy polędwiczki na mocnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i wszystko razem dusimy. Na końcu dodajemy „mini kostkę”, szczyptę vegety i kolendrę. Polędwiczki najlepiej smakują z obsmażonymi na oliwie talarkami ziemniaków, ewentualnie z puree ziemniaczanym.
Deser – Fondue z truskawkami
Składniki:
• 250g czekolady (gorzka lub mleczna)
• truskawki (najlepiej świeże)
• 25ml brandy
• 75ml śmietany 30 proc.
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy, wlewamy małym strumieniem śmietanę i brandy. Gotową masę przelewamy do specjalnego naczynia do fondue. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, większe przekrajamy na pół. Owoce nabijamy na widelczyki i zanurzamy w kąpieli czekoladowej.