Z haczyka lub z sieci
Na wakacje wielu panów i coraz więcej pań zabiera wędki. Nie da się ukryć, że świeżo złowione ryby smakują najlepiej!
25.08.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:57
Rocznie statystyczny Polak zjada ok. 11 kg ryb. To aż dwukrotnie mniej niż przeciętny mieszkaniec Europy Zachodniej. Ryby należą do najzdrowszych produktów. Najbardziej cenione są te tłuste, bo zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają m.in. na pracę układu krążenia i mózgu. Dania z ryb dostarczają też białka, witamin A i D, fosforu, a morskie dodatkowo jodu. Mieszkańcy Japonii i południowej Europy jedzą dużo ryb i rzadziej niż inni chorują na miażdżycę i nowotwory.
*Czy jest świeża? *Ryby psują się niezwykle szybko, a zatrucia nimi są dość poważne. Świeżą rybę poznasz po tym, że jest sprężysta, twarda w dotyku, ma świeży, rybi zapach i przezroczyste, błyszczące oczy. Wędzone okazy powinny mieć lekko wilgotną, ale
nie lepiącą się skórę i zwarte mięso. Najlepiej kupować je tam, gdzie jest duży obrót, oraz w miejscach wyposażonych w chłodnie i zamrażarki.
*Na grillu *Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami, posmarować olejem. By nie było problemu z obróceniem ryby na drugą stronę, najlepiej piec ją w siatkowej formie lub na folii aluminiowej.
W piekarniku
Natrzeć rybę ziołami i przyprawami, do środka włożyć gałązkę koperku i kawałki masła. Kilka wiórków położyć na wierzchu, zawinąć w folię aluminiową, piec 20–30 min w 190°C.
*Na patelni *Ryby można panierować w samej mące, a jeśli zależy nam na grubej skórce, powinniśmy przygotować panierkę z mąki, jajka i tartej bułki, sezamu, albo płatków kukurydzianych.
*W rondlu *Duszona ryba lub zupa rybna to bardzo lekkie danie. Przygotowując je trzeba pamiętać, by dodawać rybę w ostatniej chwili, np. po ugotowaniu warzyw, bo wtedy nie rozpadnie się.
*Na parze *Tą techniką zwykle przyrządza się filety rybne, ale też dzwonka i tuszki. Trzeba je oprószyć ziołami i odrobiną soli, ułożyć na perforowanej wkładce. Ugotowane podawać z masłem.