Zespół jelita nadwrażliwego
Co powinni jeść ludzie z nadwrażliwym jelitem, aby nie prowokować przykrych objawów?
08.05.2009 | aktual.: 20.07.2009 20:25
Moja 9 letnia córka miała intensywne napady bólów brzucha po badaniach i gastroskopii(nic nie wykazały) stwierdzono, że może to być zespół jelita drażliwego. Jaką dietę powinnam zastosować? Czego unikać? Córka dużo pije w trakcie posiłków, czy to dobrze?
Oto kilka zasad żywieniowych, którymi należy się kierować w zespole nadwrażliwości jelita:
1.Należy spożywać regularnie pięć razy dziennie, małe objętościowo, lekkostrawne, urozmaicone posiłki.
2.Należy wykluczyć z diety napoje gazowane oraz używki: mocną kawę i herbatę, alkohol, 3.Dolegliwości może wzmagać fruktoza obecna w owocach, laktoza (cukier mleczny) oraz sorbitol (substancja słodząca dodawana m. in. do gumy dożycia i niektórych soków owocowych).
4.Należy wykluczyć wzdymające warzywa: strączkowe, kapustne, cebulowe .
5.Z reguły źle tolerowane są duże ilości surowych owoców i warzyw.
6.Jeżeli w dolegliwościach dominują zaparcia, należy stopniowo zwiększyć błonnik w diecie (gruboziarniste pieczywo, otręby pszenne, suszone śliwki, morele), ważna jest przy tym odpowiednia ilość wypijanych płynów (1,5 litra) oraz unikanie pokarmów zapierających (ryżu, mąki ziemniaczanej, czekolady, suchego pokarmu).
7.Odwrotne do powyższych są zalecenia gdy przeważają biegunki.
Dieta powinna być ponadto dopasowana do indywidualnych potrzeb i nietolerancji osoby chorej dlatego jeżeli powyższe porady nie zminimalizują dolegliwości należy skontaktować się z dietetykiem.
Elżbieta Duda-Gmurczyk
www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!