Zmysłowa kolacja walentynkowa!
Ludzki mózg jest narządem seksualnym. Dociera do niego cała gama bodźców. Dlatego trzeba zadbać o miłe doznania zapachowe, smakowe i wzrokowe.
Ludzki mózg jest narządem seksualnym. Dociera do niego cała gama bodźców. Dlatego trzeba zadbać o miłe doznania zapachowe, smakowe i wzrokowe. Proponujemy walentynkową kolację, pobudzającą zmysły. Posiłek powinien być oryginalny, lekki dla żołądka i łatwy w przygotowaniu, biorąc pod uwagę, że tego wieczoru powinny cię czekać także inne atrakcje.
Dla wzrokowców
Ponieważ je się oczami, zaserwuj menu w kolorze purpurowym, najbardziej zmysłowym ze wszystkich.
Pomidory z mozzarellą
Dwa duże mięsiste pomidory umyj i przekrój w poprzek na pół, z górnego plastra zetnij wierzch. Pomidory nasmaruj oliwą, dopraw pieprzem, solą i oregano. Kilka czarnych oliwek bez pestek pokrój w krążki, przygotuj 4 plastry sera mozzarella. Między plastry pomidora włóż ser i kilka krążków oliwek, na wierzchu też połóż ser i oliwki. Każdy pomidor zawiń w folię aluminiową i zapiekaj przez 25 minut w piekarniku. Podawaj z grzankami.
Paprykowe spagetti
Zmiksuj razem z zalewą pomidory z puszki, dodaj po łyżeczce rozmarynu i ziół prowansalskich, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Wlej do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut by odparować wodę. W tym czasie ugotuj al dente makaron typu spagetti. Przecedź. Dwie łyżki oliwy wymieszaj z łyżeczką słodkiej papryki, połącz z makaronem. Podawaj z pomidorowym sosem. Można do makaronu dodać także rozgnieciony ząbek czosnku, ale chyba jednak nie tego wieczoru...
Różowa pianka
Do wysokiego naczynia włóż świeże lub rozmrożone owoce w kolorze różowym albo czerwonym, np. maliny, truskawki, mieszankę owoce leśne (ok. 300 g), dołóż dwa pokrojone w plasterki banany, 2 kulki lodów waniliowych, łyżkę miodu, 400 ml jogurtu naturalnego, 200 ml słodkiej śmietany. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Przelej do szklanek, posyp po szczyptą cynamonu lub wanilii.
Dla smakosza
Takiego trudno zaskoczyć czymś oryginalnym, ale można próbować, przygotuj menu oparte na afrodyzjakach – kawiorze, lubczyku i czekoladzie.
Jajka z kawiorem w śmietanowym sosie
Ugotuj na twardo trzy jajka, obierz, przekrój na połówki. ½ szklanki kwaśnej śmietany wymieszaj z łyżką majonezu i kilkoma kroplami soku z cytryny, dodaj po łyżce posiekanego koperku i rzeżuchy, dopraw solą i białym pieprzem. Dwa plastry wędzonego łososia pokrój w paseczki, przygotuj dwie łyżki kawioru. Na półmisku ułóż jajka, na każdej połówce połóż po łyżeczce sosu, kawioru i paseczek łososia.
Pieczeń z lubczykiem
Pół kilograma mielonego mięsa z indyka dopraw czubatą łyżką suszonego lub świeżego lubczyku, solą, dwiema łyżkami oleju sojowego, ziołowym pieprzem, wymieszaj i odstaw na pół godziny do lodówki. Dwie marchewki obierz i pokrój w kostkę, dodaj szklankę rosołu (może być przygotowany z kostki) i łyżkę masła, ugotuj marchew do miękkości. Odcedź, zmiksuj, dodaj dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, jedno surowe jajko, dwie łyżki kaszy manny, dokładnie wymieszaj. Z mięsa uformuj prostokąt, na środku ułóż nadzienie z marchewki, zawiń boki, posmaruj pieczeń olejem, zawiń w folię i piecz ok. 45 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Owoce w czekoladzie
Dwie gruszki obierz i pokrój na osiem cząstek, dwie pomarańcze w półplasterki, dwa owoce kiwi w plasterki, z jednego owocu granatu wyjmij łyżeczką ziarenka (im bardziej czerwone tym smaczniejsze). Ubij ½ szklanki kremowej śmietany, dodaj do niej pół tabliczki stopionej gorzkiej czekolady i cukier waniliowy. Owoce ułóż w szerokich pucharkach, polej czekoladowym sosem, posyp np. włoskimi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Dla słuchowca
To zadanie najtrudniejsze, ale spróbuj. Wyczaruj nastrój beztroskich wakacji nad morzem. Podstawa tego menu to płyta z szumem morskich fal i krzykiem mewy w tle, a do tego...
Letnia sałatka z ogórkiem
Pół główki sałaty lodowej porwij palcami na kawałki, pół długiego ogórka pokrój w cienkie plasterki, pęczek rzodkiewek w ćwiartki lub plasterki, drobno posiekaj gałązkę koperku, warzywa delikatnie wymieszaj. Przygotuj sos z jednej łyżeczki musztardy ukręconej z łyżką octu winnego i sześciu łyżek oliwy z oliwek, dodaj sól i pieprz do smaku. Polej nim sałatkę. Podawaj z zapiekankami z bagietki.
Paluszki krabowe w cieście
Przygotuj ciasto z dwóch jajek , ¾ szklanki mąki, dwóch łyżek jogurtu i takiej ilości wody by miało gęstość śmietany, lekko posól i dodaj drobno posiekaną łyżkę koperku. Paluszki krabowe przekrój na pół, maczaj w cieście i smaż na złoty kolor w głębokim tłuszczu, podawaj z ryżem lub makaronem sojowym.
Wakacyjny koktajl
Do szklanego dzbanka wlej pół butelki czerwonego wytrawnego wina, łyżkę koniaku szklankę soku pomarańczowego. Pokrój w plasterki pomarańczę ze skórką i jabłko, dołóż dwa plasterki cytryny, włóż do dzbanka, wstaw na godzinę lub dwie do lodówki. Podawaj z kostkami lodu.
Na skróty
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na ugotowanie wyszukanej kolacji, przygotuj po prostu kilka przekąsek, zadbaj by znalazły się wśród nich pobudzające składniki przetestowane przez pokolenia, dobrą sławą cieszą się:
- czekolada - zawiera fenyloetyloaminę, chemiczny związek, który wprowadza w błogostan; zbiera się w ośrodkach mózgu odpowiedzialnych za doznawanie przyjemności,
- banany – źródło delikatnie działającej substancji halucynogennej, którą naukowcy wykryli również w niektórych grzybach.
A do tego obowiązkowo szampan - sam wystrzał korka z butelki niesie erotyczne skojarzenia. Lampka bąbelków pozwala się trochę wyluzować, wzmaga ochotę do zabawy. Byle nie przesadzić. A jeśli nie wchodzi w grę alkohol, podaj kawę, jej smakosze są podobno dużo bardziej namiętni niż zwolennicy herbaty.