Zobacz, który miód cię uleczy
Miodowe zdrowie
Jego lecznicze właściwości znane są od wieków: ma działanie wzmacniające i oczyszczające, a regularnie spożywany zapewnia długowieczność. Ma jednak dziesiątki odmian. Którą wybrać?
Miód to naturalna substancja bogata w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy. Według medycyny tradycyjnej miód akacjowy reguluje trawienie, a wrzosowy pomaga w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Z kolei miód rzepakowy korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, gryczany wspomaga układ odpornościowy, a lipowy i spadziowy są skuteczne przy przeziębieniach. Te znane od tysiącleci zalety miodu odkrywają dziś na nowo naukowcy w specjalistycznych laboratoriach.
Lecznicze właściwości miodu znane są od wieków: ma działanie wzmacniające i oczyszczające, a regularnie spożywany zapewnia długowieczność. Ma jednak dziesiątki odmian. Którą wybrać?
Odmiana miodu zależy tylko od tego, gdzie pszczoły zbierały nektar i jakich kwiatów w okolicy pasieki było najwięcej. Może więc być rzepakowy, wielokwiatowy, lipowy lub gryczany, a także spadziowy i wrzosowy. To tylko niektóre z nich.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl