GotowaniePrzepisyZupa z miso i grzybami

Zupa z miso i grzybami

Posypać pokrojoną papryczką, ozdobić liśćmi sałaty.

Zupa z miso i grzybami

16.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28

Składniki:
- kilka suszonych grzybów shiitake
- 4 łyżki pasty miso
- łyżeczka granulowanego bulionu dashi
- kieliszek sake
- 5 dag makaronu pszennego lub ryżowego
- mała papryczka chili
- kilka młodych liści sałaty

Grzyby opłukać, zalać, litrem zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować na małym ogniu ok. 10 minut, dodać pastę miso i bulion dashi, wymieszać, by granulki się rozpuściły, nie gotować, do wywaru dodać sake, wymieszać, zupę rozlać do miseczek, dodać ugotowany makaron, posypać pokrojoną papryczką, ozdobić liśćmi sałaty.

Zobacz także
Komentarze (0)