GotowaniePrzepisyAilloli do warzyw

Ailloli do warzyw

Sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.

Ailloli do warzyw

21.02.2006 | aktual.: 07.03.2006 08:07

Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- żółtko
- 200 ml oleju

Ząbki czosnku obrać, drobno posiekać nożem lub zmiażdżyć w prasce,
utrzeć z solą, dodać żółtko, rozetrzeć, odstawić na 5 min,
do roztartych składników cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas ucierając, by sos się nie zwarzył, przyprawić solą i pieprzem,
jeśli sos się zwarzy, najlepiej utrzeć go z kolejnym żółtkiem,
przygotowany sos podawać do warzyw surowych lub smażonych, np. w cieście, a także do pieczonych mięs.

Komentarze (0)