FitnessAnemiczka w ciąży

Anemiczka w ciąży

Anemiczka w ciąży
20.08.2008 12:52, aktualizacja: 20.08.2008 13:03

Chciałabym prosić Panią o poradę. Jestem w ciąży i mam silną anemię, chciałabym dowiedzieć się jak się odżywiać aby uzupełnić braki w
sposób naturalny, ponieważ mam przepisane tabletki, ale lekarz mówi ze jak nie poprawią się wyniki to będę musiał dostawać zastrzyki. Chciałabym dowiedzieć się jakie produkty spożywać, co zawiera dużo żelaza?

Chciałabym prosić Panią o poradę. Jestem w ciąży i mam silną anemię, chciałabym dowiedzieć się jak się odżywiać aby uzupełnić braki w sposób naturalny, ponieważ mam przepisane tabletki, ale lekarz mówi ze jak nie poprawią się wyniki to będę musiał dostawać zastrzyki. Chciałabym dowiedzieć się jakie produkty spożywać, co zawiera dużo żelaza?

Podstawowym i najlepiej wykorzystywanym przez organizm źródłem żelaza w diecie są mięsa i wędliny. Dodatkowo aby żelazo z tych produktów było dobrze wchłaniane, do każdego posiłku proszę dodać warzywa i/lub owoce o dużej zawartości witaminy C. Najlepszym źródłem tej witaminy są: papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki, cytrusy, aronia oraz soki owocowe, zwłaszcza pomarańczowy, grejpfrutowy, z czarnej porzeczki.

Kofeina z kawy i herbaty blokuje wchłanianie żelaza, dlatego należy zrezygnować z tych napoi. Produkty zawierające sporo żelaza to także: ryby, jaja, razowe produkty zbożowe, rośliny strączkowe, rośliny o zielonych liściach (np sałata, kapusta, brokuły, rzeżucha) oraz nasiona i pestki, a także niektóre owoce np czarne porzeczki, jagody, jeżyny, ciemne winogrona. Jednak żelazo z tych produktów jest w dużo mniejszym stopniu przyswajane przez organizm.

Elżbieta Duda

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!