Ania Mucha i jej szarlotka
Aktorka poleca zbieranie jabłek i przygotowanie z nich pysznego, domowego ciasta.
07.09.2016 | aktual.: 16.09.2016 15:04
Gwiazdy chętnie dzielą się na profilach społecznościowych zdjęciami jedzenia - najczęściej w eleganckich restauracjach i modnych knajpkach. Ania Mucha należy do grona znanych mam, które chętnie pieką i cenią sobie domowe ciasta. Najnowsze dzieło aktorki to szarlotka, którą utożsamia z jesienią. Oprócz apetycznej fotki, dodała apel dotyczący wolnostojących jabłoni i jej owoców:
"A tak na marginesie myśle ze jesteśmy bogatym społeczeństwem- u mnie okolica pachnie tanim winem, bo nikt nie zbiera jabłek, ktore gniją na całej ulicy... drzewa u sąsiada obrodziły, tylko zbierać nie ma komu. na spacerze depcze po rozjechanych gruszkach, tez nikomu nie potrzebnych, a ja robię szarlotkę z jabłek oddanych za darmo (! proszę brać! uratuje mnie Pani!!!) z bazaru, bo nikt ich nie chciał ... proszę- jeden z adresów - ul. Bukowinska 26C, jabłoń ciężka od owoców" [pisownia oryginalna].
Z pewnością lepiej wykorzystać niż marnować kolejne kilogramy jedzenia, a gdy trwa sezon na soczyste jabłka, warto przygotować z nich nie tylko szarlotkę, ale również zapiec je z bakaliami, przygotować crumble lub pyszne przetwory, takie jak chutney lub dżem.
Składniki na szarlotkę z kruszonką:
- ok.2,5kg kwaśnych jabłek
- 4 szklanki mąki
- 220 g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wyrabiamy ciasto: na stolnicę wsypujemy mąkę, masło, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i jajka. Zagniatamy. Większość ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, mniejszą część też zawijamy i chowamy do zamrażalnika. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i nasion, ucieramy na tarce. Posypujemy do smaku cukrem i cynamonem. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do pieczenia, uprzednio wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Nakłuwamy widelcem i przez 10 min podpiekamy w piekarniku. Następnie wykładamy na nie utarte jabłka, a na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.