Dlaczego warto jeść jabłka?
Zagryzamy je w ramach przekąski lub dodajemy do ciast i przetworów. Owoce te są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Niezbędne do szarlotki i owocowych musów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się w słodkich deserach, daniach obiadowych i w ramach przekąski pomiędzy posiłkami. Jabłka można kupić niemal na każdym kroku, ale często nie doceniamy ich walorów zdrowotnych. Warto pamiętać, że to nie tylko smaczne owoce, ale również korzystnie wpływające na nasz organizm. Oto kilka faktów na temat jabłek i propozycje ich wykorzystania.
Deserowe i stołowe
Sezon na jabłka trwa od początku czerwca do późnej jesieni. Przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują wartości odżywcze i smak nawet do 10 miesięcy. Prawdopodobnie pierwsze jabłka pojawiły się w Chinach, a obecnie na całym świecie wyróżnia się ponad 10 tysięcy ich odmian. Różnią się nie tylko wielkością, barwą, kształtem czy kolorem, ale przede wszystkim smakiem, zapachem i zastosowaniem.
Główny podział to jabłka deserowe oraz stołowe. Te pierwsze są twarde i soczyste. Słodkie zazwyczaj jada się je na surowo, ponieważ wolno się rozgotowują (dodawane do potraw mogą jednak pełnić rolę chrupiącego składnika), natomiast kwaśne warto wykorzystać do pieczenia, gotowania i robienia przetworów. Mogą zastąpić ocet winny w zupach czy uzupełnić sałatkę z buraków. Jabłka stołowe można spożywać w dowolny sposób.
Prozdrowotne właściwości jabłek
Jedząc jabłka, zazwyczaj skupiamy się na soczystym miąższu, ale to gniazda nasienne i skórka są najcenniejszymi częściami tego produktu. W nich skrywa się najwięcej pektyn, czyli substancji o właściwościach oczyszczających, które dodatkowo regulują florę bakteryjną jelit, zapobiegają zaparciom, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a także ograniczają ryzyko miażdżycy i zawału serca.
Zdaniem naukowców, jedząc 2 średnie jabłka dziennie (o zawartości ok. 15 gramów pektyn) możemy skutecznie obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Jabłka dostarczają również sporych dawek witaminy C (jedna sztuka stanowi 18 proc. dziennego zapotrzebowania), która pomaga zwalczać wolne rodniki, a w połączeniu z witaminą P uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne, tym samym zapobiegając nieestetycznym "pajączkom" na skórze. Warto wiedzieć, że najwięcej witaminy C zawierają dojrzałe owoce, które rosły na nasłonecznionej stronie jabłoni. Wyznacznikiem będzie też smak - kwaśniejsze odmiany są bogatsze w ten składnik.
Uwaga! Przygotowując jabłka, używajmy nierdzewiejących noży i plastikowych tarek, dzięki czemu nie pozbawimy ich wartości odżywczych.
Jabłka a kuracja oczyszczająca
Znajdziemy w nich również cenny błonnik pokarmowy. Blisko 80 proc. błonnika z jabłek to frakcja rozpuszczalna, natomiast pozostałe 10 proc. to błonnik nierozpuszczalny. Frakcje błonnika korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Nic więc dziwnego, że owoce te polecane są m.in. w przypadku problemów z wypróżnianiem.
Jeśli jednak po zjedzenia nadmiernej ilości jabłek pojawią się bóle brzucha lub nudności, należy ograniczyć ich spożycie, nawet do jednej sztuki dziennie.
Po zjedzeniu jabłka na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości, a przy tym nie dostarczamy organizmowi nadmiaru, pustych kalorii. Średnie jabłko o wadze 100 gramów ma około 40 kcal, dlatego to świetna propozycja dla osób na diecie odchudzającej. Ze względu jednak na zawartą w ich składzie fruktozę (cukier prosty) należy zachować umiar w ich konsumpcji.
Naturalne lekarstwo
Wśród innych właściwości jabłek warto wymienić działanie odkwaszające. Wszystko dzięki zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz żelaza, który m.in. zapobiega anemii.
Naukowo dowiedziono, że jabłka spożywane na surowo korzystnie wpływają na pracę układu krążenia i nerwowego, a ponadto poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne i mogą zmniejszyć np. obrzęki nóg.
Zwolennicy medycyny ludowej polecają jedzenie startych, kwaśnych jabłek na złagodzenie bólów reumatycznych stawów. Z kolei owoce przygotowane w formie musu pomogą w przypadku biegunki i choroby wrzodowej.
Jak ich użyć?
Dzieciom oraz osobom starszym, a także cierpiącym na drażliwy układ pokarmowy nie poleca się jedzenia surowych jabłek. Świetnym pomysłem będzie natomiast ich podpieczenie lub ugotowanie. Do takich przekąsek warto dodać cynamon - nie tylko doda smaku, ale poprawi pracę układu trawiennego.
Kupując jabłka czy przechowując je w domu, zwróćmy uwagę, czy nie są uszkodzone. Obite czy ze zmianami na skórce szybciej się psują i fermentują, a w ich składzie pojawiają się toksyczne patuliny. Najlepiej sięgać po owoce dorodne i o ładnym kolorze - nie powinny jednak mieć charakterystycznego wosku na skórce, bo może to oznaczać, że producent użył substancji chemicznych, które chroniły owoce przed szkodnikami, ale mogą negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie.
Płukanka do ust
Jabłka warto wykorzystać do przygotowania domowego płynu do płukania ust. Herbatka przygotowana na bazie skórek skutecznie dezynfekuje i likwiduje stany zapalne jamy ustnej. Wystarczy połączyć 2 łyżeczki octu, 2 łyżeczki płynnego miodu i 1/2 szklanki wody, w której gotowaliśmy owoce, a następnie płukać jak preparatem z drogerii czy apteki.
Przygotowując ocet z jabłek należy pokrojone owoce zalać posłodzoną, ugotowaną wodą (1 łyżka cukru na szklankę wody) i odstawić na około miesiąc. Gdy zakończy się proces fermentacji, wystarczy przecedzić i wlać do buteleczek.
Uwaga! Ten sposób nie jest odpowiedni dla osób z chorobą wrzodową.
Chipsy z jabłek
Bez problemu znajdziemy je na stoiskach ze zdrową żywności, ale ich cena często przyprawia o zawrót głowy. Znacznie taniej przygotujemy je w domu, a w dodatku zrobimy ich więcej i dodamy tylko naturalne składniki. Do ich doprawienia można wykorzystać cynamon i odrobinę cukru trzcinowego. Pokrojone plasterki należy umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić sokiem z cytryny i piec w 120 stopniach C przez około 40-90 minut, zależnie jak mocno chcemy mieć przypieczone chipsy.
Alkohole na bazie jabłek
Jednym z najpopularniejszych napojów z tych owoców jest cydr. Uwielbiają go Francuzi, ale po to słabe wino wytrawne sięgają też coraz częściej Polacy. Na rynku dostępne są cytry musujące i słodkie. Inną propozycją jest calvados, czyli destylat cydru, znana francuska wódka naturalna. Produkuje się go głównie w Niemczech. Istnieje również połączenie tych obu trunków czyli, aperitif pommeau, produkowany w Normandii.
mp/WP Kobieta