GotowaniePrzepisyBabeczki z mleczną posypką

Babeczki z mleczną posypką

Słodkie babeczki to idealna propozycja dla osób, które lubią wypieki, ale nie mają czasu na skomplikowane torty czy warstwowe ciasta. Zazwyczaj ozdabiamy je czekoladową polewą lub cukrem pudrem. Ale warto poeksperymentować z dodatkami i przygotować kruszonkę z mleka w proszku.

Babeczki z mleczną posypką
Źródło zdjęć: © www.cukrowawrozka.pl

Kruszonka o mlecznym smaku może być wykorzystana nie tylko jako dodatek do drożdżówki albo innego ciasta, ale też jako pyszna posypka. Ola, autorka bloga "Cukrowa Wróżka", zdecydowa się posypać nią czekoladowe babeczki z kremem serowo-mlecznym. Przepis jest naprawdę prosty!

Składniki na 12 babeczek:
Mleczna kruszonka:

  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Babeczki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Krem:

  • 300 g twarogu śmietankowego lub twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.

Zaczynamy od kruszonki. Suche składniki mieszamy, a masło roztapiamy. Mieszamy je z resztą, aż powstaną ładne okruszki. Rozsypujemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temp. 130 stopni. Kruszonka powinna być lekko zezłocona. Wyjmujemy do ostudzenia.

Mąkę, sodę, cukier i kakao mieszamy. Dodajemy resztę składników i ucieramy kilka minut do powstania gładkiego ciasta. Nakładamy je do foremek. Każdą babeczkę posypujemy małą porcją kruszonki. Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach. Kruszonka trochę zbrązowieje. Jeśli chcemy temu zapobiec, pod koniec pieczenia przykrywamy babeczki z wierzchu papierem do pieczenia. Tak samo możemy zrobić, jeśli użyjemy jej do jakiegokolwiek innego ciasta, zwłaszcza, jeśli nie planujemy nakładać na nie kremu. Babeczki studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Twarożek ucieramy z cukrem i mlekiem w proszku. Stopniowo dodajemy śmietankę i miksujemy, aż krem osiągnie puszystą, gładką konsystencję. Za pomocą noża lub szpatułki smarujemy nim babeczki. Teraz pozostaje posypać nam wierzch dużą ilością mlecznych okruszków.
Zobacz także: bajeczny tort mily way

Źródło artykułu:cukrowawrozka.pl
domowe słodyczesłodkościwypieki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)