25 min, 6 porcji
Składniki:
- 5 białek
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki migdałów
- płatkach
- garść świeżych malin do dekoracji
Białka ubić na pianę, dosypując 4?5 łyżek cukru pudru,
kiedy piana będzie biała i sztywna, dodać pozostały cukier puder i cukier waniliowy, całość lekko ubić, delikatnie wymieszać z migdałami w płatkach,
płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym,
łyżką kłaść na niej masę bezową, by powstał okrągły placek,
wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120?140°C, suszyć ok. 50 min przy uchylonych drzwiczkach,
lekko zrumienioną, przestudzoną bezę udekorować oczyszczonymi i przebranymi malinami,
deser od razu podawać, można udekorować bitą śmietaną.