GotowaniePrzepisyBezowy torcik Pawłowej

Bezowy torcik Pawłowej

Bezowy torcik Pawłowej
03.06.2005 13:40, aktualizacja: 20.02.2006 15:32

Ozdobić połówkami truskawek i listkami mięty.

Składniki:
- 3 białka
- 20 dag cukru pudru
- łyżka mąki kukurydzianej 4 łyżeczka octu winnego
- 200 ml śmietany kremówki
- opakowanie cukru waniliowego
- 10 dag truskawek
- listki świeżej mięty lub melisy
Białka ubić na szytwną pianę; mąkę wymieszać z 15 dag cukru pudru, stopniowo przesiewać przez sito do białek, cały czas ubijając; masę delikatnie wymieszać z octem; przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem, piec 30 min. w 150°C, potem suszyć w 100°C przy uchylonych drzwiczkach, aż beza stanie się twarda; śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem i waniliowym, wyłożyć na ostudzony spód bezowy; ozdobić połówkami truskawek i listkami mięty.