Białe, czerwone, różowe - które wino wybrać?
Najchętniej wina spożywają Francuzi i Włosi, piją je praktycznie do każdej potrawy. Również Polacy coraz częściej sięgają po nie. Nic dziwnego, bo w naszych sklepach przybywa dobrej jakości win niemal na każdą kieszeń. Dlatego stają się one także u nas popularnym dodatkiem do posiłków.
23.05.2011 | aktual.: 30.08.2018 10:03
Jednak nie zawsze wiadomo, który gatunek tego trunku będzie odpowiedni do danej potrawy, więc warto znać zasady serwowania win. Wina, podobnie jak przyprawy, podkreślają smak potraw. Dlatego ważny jest ich odpowiedni dobór. Ogólna zasada ich wyboru to zestawianie lekkich win z delikatnymi posiłkami i mocnych z ciężkimi daniami.
Z czym łączyć?
Wytrawne wino czerwone dobrze komponuje się z dziczyzną, wołowiną, mięsem kaczek i gęsi. Natomiast wina białe podajemy z kurczakiem, indykiem, perliczką, a także do owoców morza, dań na zimno czy sałatek.
Bardzo uniwersalne są wina różowe, można je pić w zestawieniu z potrawami z ryżu i makaronu, sałatkami, omletami, mięsami (kurczak, wieprzowina) i rybami (karp, łosoś). Wina słodkie i szampany pasują do deserów, szczególnie owoców i ciast.
Wybór konkretnych gatunków zależy od naszego gustu, ale warto znać kilka przykładów odpowiednich zestawień.
Wina do przystawek
Brut (wino musujące) – kawior, foie gras, ostrygi
Sauvignon Blanc (białe wino) - sałatka nicejska, carpachio z tuńczyka, ostrygi, foie gras, szparagi
Wytrawny Riesling (białe wino) - ostrygi
Wina do mięs
Pinot Noir (czerwone wino) – baranina, bażant, dziczyzna, kaczka, kurczak, przepiórka, królik
Zinfandel (czerwone wino) – dziczyzna, baranina, steki, indyk, kaczka, mięso królika
Merlot (czerwone wino) – cielęcina, baranina, indyk, kurczak, szynka, steki
Syrah (czerwone wino) -bażant, dziczyzna, steki wołowe
Rieslig (białe wino) – królik, kurczak
Wina do serów
Do serów kozich najlepsze są:
Merlot (czerwone wino), Pinot Noir (czerwone wino), Sauvignon Blanc (białe wino) - miękkie sery. Pinot Noir (czerwone wino), Merlot (czerwone wino), Syrah (czerwone wino), Cabernet Sauvignon czerwone wino) - twarde sery.\
Natomiast sery z mleka krowiego i owczego dobrze komponują się z: Pinot Noir (czerwone wino), Petite Sirah (czerwone wino). Do twardszych serów pasują Syrah (czerwone wino), Zinfandel (czerwone wino), późny Riesling, (białe wino), Chenin Blanc (białe wino), Gewürztraminer (białe wino), Muscat (białe wino).
Wina i desery
Muscat (białe wino) - ciasta, kremy, czekolada, owoce
Riesling (białe wino) - ciasta, czekolada
Cabernet Sauvignon (czerwone wino) - czekolada
Gewürztraminer (białe wino) - owoce
Niezmiernie ważne jest serwowanie win w odpowiedniej temperaturze. Czerwone, nadające się do dojrzewania, najlepiej smakują, gdy są ogrzane do 16 – 19 stopni Celsjusza, słabsze gatunki podajemy cieplejsze, a mocne chłodniejsze. Natomiast 12 stopni jest odpowiednie dla młodego wina, a 14 stopni dla dojrzewającego. Dla win białych właściwe temperatury to 9 - 13 stopni.
Moscatele (wino słodkie) najlepiej smakuje w 9 – 11 stopniach, a Porto w 11 – 15 stopniach. Różowe wino: 9- 15 stopni, szampany: 8 – 10 stopni. Do schładzania najlepiej nadaje się rękaw chłodzący.
Warto pamiętać, że istnieje też grupa potraw, do których wina nie pasują. Są to śledzie, czekoladki z alkoholem, golonka w piwie, bardzo słodkie desery oraz marynaty, np. ogórki, grzyby, papryka.
(sp/sr)