GotowaniePrzepisyBigos

Bigos

Bigos
Źródło zdjęć: © shutterstock
20.09.2011 15:07

To potrawa, na którą jest tyle przepisów, ilu gotujących - każdy przyrządza ją po swojemu. Nie zmienia się tylko podstawowy składnik - kiszona kapusta. Poza tym kucharzy ograniczać może tylko ich własna wyobraźnia - do bigosu pasuje...

To potrawa, na którą jest tyle przepisów, ilu gotujących - każdy przyrządza ją po swojemu. Nie zmienia się tylko podstawowy składnik - kiszona kapusta. Poza tym kucharzy ograniczać może tylko ich własna wyobraźnia - do bigosu pasuje prawie każdy rodzaj mięsa i wędlin, suszone grzyby i śliwki, oraz… rodzynki oraz wino. Pudliszki serwują bigos, w którym smak najlepszej wieprzowiny, wędzonego podgardla i kiełbasy przenikają się z aromatem powideł śliwkowych oraz grzybów leśnych.

Jako dzisiejsze danie dnia proponujemy bigos podany w głębokim talerzu ozdobiony kawałkami kiełbasy, grzybami oraz liśćmi laurowymi. Serwowany w ten sposób w niejednym z nas przywróci wspomnienia kuchni naszego dzieciństwa.