Blok czekoladowy z migdałami
Blok czekoladowy to prosty deser, który większości kojarzy się z czasami PRL i sprytnymi słodkościami robionymi w domu. Warto odświeżyć ten rarytas, dodać kilka dodatkowych składników, a na nowo zaskoczymy bliskich.
21.10.2016 | aktual.: 21.10.2016 12:15
Składniki:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 płaskie łyżki kawy zbożowej
- 50 g posiekanych migdałów
- 5-6 pokruszonych herbatników
Przygotowanie:
Czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki, dodajemy olej lub masło, mleko skondensowane i kawę zbożową. Miskę stawiamy na rondelku z gorącą wodą. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdejmujemy z rondelka. Dodajemy migdały oraz herbatniki, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do niewielkiej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziła. Po wyjęciu kroimy według uznania.
Zobacz także: domowe eklerki z czekoladą - smakują bajecznie