GotowaniePrzepisyBlok czekoladowy z migdałami

Blok czekoladowy z migdałami

Blok czekoladowy to prosty deser, który większości kojarzy się z czasami PRL i sprytnymi słodkościami robionymi w domu. Warto odświeżyć ten rarytas, dodać kilka dodatkowych składników, a na nowo zaskoczymy bliskich.

Blok czekoladowy z migdałami
Źródło zdjęć: © www.mywaysweets.com

21.10.2016 | aktual.: 21.10.2016 12:15

Składniki:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 płaskie łyżki kawy zbożowej
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 5-6 pokruszonych herbatników

Przygotowanie:
Czekolady łamiemy na kawałki i wkładamy do miseczki, dodajemy olej lub masło, mleko skondensowane i kawę zbożową. Miskę stawiamy na rondelku z gorącą wodą. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Zdejmujemy z rondelka. Dodajemy migdały oraz herbatniki, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do niewielkiej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby dobrze się schłodziła. Po wyjęciu kroimy według uznania.
Zobacz także: domowe eklerki z czekoladą - smakują bajecznie

Źródło artykułu:mywaysweets.com
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)